Science Mesh: Europees project voor wereldwijd bestanden delen
Science Mesh heeft tot doel om een federatieve infrastructuur te creëren van sync-and-share-diensten van diverse aanbieders wereldwijd. Het project, dat wordt gesteund door de Europese Unie, is in januari 2020 van start gegaan. SURFdrive en Research Drive zijn bekende voorbeelden van zulke sync-and-share-diensten.
4 workflows
Science Mesh richt zich op het mogelijk maken van 4 workflows:
- federatief datadelen met verschillende sync-and-share-diensten
- gedeeld gebruik van applicaties, zoals gezamenlijk werken aan documenten, data-archivering en publicatie van data
- data-analyse op afstand met behulp van sync-and-share-diensten
- uitwisselen van grote datasets.
SURF is verantwoordelijk voor work package ‘Federated Infrastructure’, dat zich richt op aspecten als veiligheid, authenticatie en autorisatie, monitoring, accounting en integratie met de EOSC-infrastructuur. Bovendien werken wij aan het orkestreren van on-demand datatransfers tussen verschillende locaties.
Onderdeel van de European Open Science Cloud
Het Science Mesh-project wil een deel van de verwezenlijking van de European Open Science Cloud (EOSC) voor zijn rekening nemen. European Open Science Cloud is een cloud voor onderzoeksdata die universele toegang tot data mogelijk maakt. Een online platform waar alle Europese onderzoekers data kunnen delen en data van andere onderzoekers kunnen vinden en gebruiken. EOSC biedt zowel centrale functies als diensten die door lokale aanbieders worden beheerd (federatief).

SURFdrive: eenvoudig data delen
Een jaar of 6 geleden begonnen instellingen vraagtekens te plaatsen bij het opslaan van hun data op commerciële sync-and-share-diensten als Dropbox, Google Drive en OneDrive. De voorwaarden waren onduidelijk of onacceptabel, met name op het gebied van privacy, veiligheid en eigendom van de data. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld leefden deze bedenkingen. Om die reden werd een aantal lokale sync-and-share-diensten gelanceerd. De leden van SURF vroegen ons om ook zo’n dienst te ontwikkelen, wat heeft geleid tot SURFdrive. Hiermee kunnen gebruikers makkelijk data delen met anderen binnen en buiten hun instelling.
Van bestanden delen naar samenwerken
Sindsdien is er een hoop gebeurd. Sync-and-share-dienstaanbieders hebben zich georganiseerd in een community (www.cs3community.org) die in totaal meer dan 400.000 gebruikers bedient. De diensten hebben zich ontwikkeld van eenvoudig datadelen tot samenwerkingsomgevingen voor wetenschap. SURFdrive heeft nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om gezamenlijk aan een document te werken.
Daarnaast introduceerde SURF Research Drive om tegemoet te komen aan de specifieke eisen van onderzoekers. Research Drive biedt niet alleen gezamenlijk editen, maar ook Jupyterhub-functionaliteit om Jupyter notebooks te draaien in je sync-and-share-omgeving. Binnenkort volgt bovendien een integratie met iRODS.
Een aantal leden van de wereldwijde sync-and-share-community sloegen de handen ineen om hun diensten verder te ontwikkelen in het Science Mesh-project, waarvoor zij financiering hebben ontvangen van de EU in de EOSC-02 call. Het project heette eerst CS3MESH4EOSC, maar dit is veranderd in de makkelijker te onthouden naam Science Mesh.
Meer weten?
Kijk op de website van Science Mesh