Jij ontwikkelt leermaterialen, waar collega’s binnen en buiten je instelling van kunnen profiteren. Kan het mooier? In dit stappenplan lees je hoe je je leermaterialen open kunt delen, en waar je rekening mee moet houden. Zodat jouw leermaterialen een inspiratiebron kunnen vormen voor je hele community.
Stap 1. Verbinding zoeken met een vakcommunity
Als je samen met collega’s een collectie leermaterialen ontwikkelt binnen 1 vakgebied, is de kans groter dat de bijdragers dit leermateriaal daadwerkelijk gaan gebruiken in hun eigen onderwijs. Sluit je dus aan bij een vakcommunity en maak samen Big OER.

We adviseren je om je aan te sluiten bij een vakcommunity zodat je samen Big OER kunt maken. Big OER zijn leermaterialen die in samenwerkingsverbanden, vakcommunity’s, zijn ontwikkeld. Big OER heeft een aantal grote voordelen en de kans is veel groter dat het leermateriaal hergebruikt gaat worden. Lees hier waarom:
Brede collectie - Door samen te werken is de kans groot dat je eerst met elkaar bedenkt welke leermaterialen nuttig zijn. Hierdoor ontstaat een collectie die een volledig vakgebied of deel van een vakgebied omvat.
Betere aansluiting op curriculum - Het nadenken over een collectie zorgt er voor dat die goed aansluit op de wensen van het onderwijs. Zeker wanneer er een standaard opleidingsprofiel of curriculum als uitgangspunt is genomen.
Betere kwaliteit - De kwaliteit van je leermateriaal gaat omhoog wanneer je met collega’s nadenkt over je collectie leermaterialen en elkaars werk reviewt.
Vertrouwde bron - Wanneer je de auteur van een leermateriaal kent is de drempel om het materiaal te gaan hergebruiken veel lager. Dit geldt ook voor het hergebruik van een collectie wanneer je een van de auteurs binnen die groep van samenstellers kent.
Aandacht - Is een deel van de leden van de vakcommunity bezig met het samenstellen van een collectie leermaterialen dan krijgt dit binnen de gehele vakcommunity aandacht.
De kans is dus groot dat de leermaterialen die door een vakcommunity worden gemaakt, vaak worden hergebruikt. En doordat je samenwerkt heb je met z’n allen een flinke tijdswinst boven het in je eentje maken van leermaterialen.
Engels: professional community
Wanneer de voertaal in je vakgebied Engels is of wanneer je internationaal wilt samenwerken is het handig om te weten dan een vakcommunity in het Engels professional community heet.
Succesvolle voorbeelden vakcommunity’s
In de stimuleringsregeling Open en online onderwijs hebben een aantal vakcommunity’s leermaterialen ontwikkeld en open gedeeld. Bekijk beschrijvingen van deze 19 succesvolle projecten. Misschien zit er een vakcommunity tussen waarbij jij je kunt aansluiten.
Hieronder vind je 2 voorbeelden van succesvolle collecties open leermaterialen die door vakcommunity’s zijn samengesteld.
Hbo-verpleegkunde
In dit voorbeeld stond het nationaal opleidingsprofiel centraal bij de ontwikkeling van de collectie leermaterialen. Het LOOV2020 Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkunde 2020, heeft met 17 bacheloropleidingen verpleegkunde in Nederland 1 gemeenschappelijk opleidingsprofiel samengesteld: Bachelor of Nursing 2020. Dit garandeert dat alle verpleegkundigen met een bachelor nursing breed opgeleid en breed inzetbaar zijn.
De vakcommunity kan leermaterialen ontwikkelen die perfect aansluiten op de onderdelen en niveaus die beschreven zijn in het opleidingsprofiel. Dit maakt het eenvoudiger om materiaal te vinden. Als spin off hiervan is er een collectie van meer dan 1.300 leermaterialen ontwikkeld. Deze leermaterialen passen exact binnen dit gestandaardiseerde opleidingsprofiel en de bijbehorende niveaus.
De collectie leermaterialen van hbo-verpleegkunde tref je aan op edusources.nl met de zoekterm #bhovpk.
Werkgroep Information Literacy
De vakcommunity “UKB/SHB-werkgroep Information Literacy” houdt zich bezig met alle aspecten op het gebied van informatievaardigheid. De ambitie is om door samenwerking en het open delen van kennis en onderwijsmaterialen de ondersteuning van informatievaardigheid landelijk naar een hoger plan te tillen.
Zonder deze vakcommunity was deze collectie nooit ontstaan.
Sluit je aan bij een vakcommunity
Ga op zoek naar je beroepsvereniging of vakcommunity om je bij aan te sluiten. Met vakcollega’s kun je het gesprek voeren over het gemeenschappelijk ontwikkelen van open leermaterialen: Big OER.
Er is al een aantal vakcommunity’s gezamenlijk leermaterialen aan het ontwikkelen. Bekijk deze voorbeelden.
Stappenplan Vakcommunity’s
Wil je meer weten over het oprichten, het activeren en het actief houden van een vakcommunity? Kijk dan op het stappenplan Vakcommunity open leermaterialen.
>> Verder naar stap 2. Zelf materiaal ontwikkelen of aanpassen