Stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen

Werk je aan open leermaterialen? Zorg dan dat deze van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de juiste criteria. Het opstellen van een kwaliteitsmodel kan helpen het leermateriaal te beoordelen. Het stappenplan leidt je langs de verschillende stappen voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen.

Hard werkende studenten in bibliotheek

Stap 2. Stel een projectteam samen

Je stelt een projectteam samen dat verantwoordelijk zal zijn voor het opstellen van het kwaliteitsmodel. Het team moet een goede representatie zijn voor de scope, het doel en de doelgroep waarvoor het model zal gelden.

    Denk bij de samenstelling aan het volgende:

    • Je wil bereiken dat de doelgroep het model veel gaat gebruiken. Daarom is het goed om één of liever nog meer docenten in de projectgroep te hebben die als linking pin naar de doelgroep kunnen fungeren.
    • Er zit bij voorkeur iemand in het team met specifieke didactische kennis over de creatie en inzet van digitale leermaterialen.
    • Zorg dat het projectteam toegang heeft tot mensen met kennis over auteursrechten. Denk bijvoorbeeld aan een informatiespecialist (vaak een medewerker van de bibliotheek of mediatheek) of een medewerker van het Auteursrecht informatiepunt binnen de instelling.
    • Het is handig als er korte lijntjes zijn met ict'ers binnen de instelling met kennis van de gebruikte tools.

    << Terug naar stap 1. Bepaal scope, doel en doelgroep

    >> Verder naar stap 3. Ontwikkel een eerste versie