Stappenplan Vakvocabulaire voor open leermaterialen

Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je open leermaterialen beschikbaar stellen? Met een vakvocabulaire zorg je ervoor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Dit stappenplan helpt je bij het opstellen, implementeren en onderhouden van een vakvocabulaire.

Studenten - fotograaf Robert Lagendijk

Stap 2. Stel een projectteam samen

Je stelt een projectteam samen dat verantwoordelijk is voor het opstellen van de vakvocabulaire. Het team moet een goede representatie zijn van de scope, het doel en de doelgroep waarvoor de vakvocabulaire zal gelden.

Denk bij de samenstelling aan het volgende:

  • Je wil bereiken dat de doelgroep de vakvocabulaire veel gebruikt. Daarom is het goed om experts uit het domein, zoals docenten en wetenschappers, in de projectgroep te hebben die als linking pin naar de gebruikers fungeren.
  • Er zit bij voorkeur iemand in het team met specifieke didactische kennis over de creatie en inzet van digitale leermaterialen.
  • Zorg dat het projectteam toegang heeft tot mensen met kennis over ontsluiting van digitale leermaterialen, bijvoorbeeld een informatiespecialist (vaak een medewerker van de bibliotheek of mediatheek).

<< Terug naar stap 1. Bepaal scope, doel, doelgroep en eigenaar van de vakvocabulaire

>> Verder naar stap 3. Ontwikkel een eerste versie van de vakvocabulaire