Jij ontwikkelt leermaterialen, waar collega’s binnen en buiten je instelling van kunnen profiteren. Kan het mooier? In dit stappenplan lees je hoe je je leermaterialen open kunt delen, en waar je rekening mee moet houden. Zodat jouw leermaterialen een inspiratiebron kunnen vormen voor je hele community.
Stap 4. Open leermaterialen beter vindbaar maken
Je hebt nu een collectie leermaterialen die open gepubliceerd mag worden, die in een repository staat die aan de voorwaarden voldoet om open te kunnen publiceren en gemetadateerd is. Wat kun je doen om je leermaterialen beter vindbaar te maken op de hogeronderwijs-zoekmachine edusources?

Plaats je leermaterialen in je instellingsrepository, dan zijn ze vaak alleen binnen je instelling vindbaar. Wil je dat je leermaterialen ook vindbaar zijn via edusources? Dan moet die instellingsrepository aangesloten zijn op edusources. Je collega’s van de bibliotheek kunnen je vertellen of dit zo is.
Op de supportpagina van edusources komt een lijst met aangesloten instellingen.
Wanneer je instellingsrepository niet is aangesloten kun je vragen bij de bibliotheek om deze koppeling te realiseren. Je kunt ook een mail sturen aan info@edusources.nl. Jet edusources-team neemt dan contact op met je instelling en onderzoekt of het mogelijk is om die aansluiting te realiseren.
Maak collecties en verzamelingen in edusources aan

De vakcommunity Urban Resilience heeft een eigen pagina op edusources.nl met daarop hun collectie leermaterialen.
Collecties zijn waardevoller
In edusources kun je collecties en verzamelingen van leermaterialen samenstellen. Een serie bij elkaar horende leermaterialen is voor de meeste gebruikers waardevoller dan een enkel leermateriaal.
Verzamelingen geven je de mogelijkheid om hiërarchie of volgorde in materialen aan te brengen. De MOOC Bridging the Gap laat dit zien. Met collecties groepeer je materiaal vanuit je vakcommunity. Dit zie je onder andere terug bij de groep Information Literacy op edusources.
Je hebt een licentie voor edusources nodig om collecties en verzamelingen te kunnen maken. Wil je meer weten hoe je verzamelingen en collecties maakt? Bekijk dan onze pagina met instructies.

Presenteer je community op edusources.nl
Heb je met een community een serie leermaterialen samengesteld, dan kun je die ook als community in edusources.nl aanbieden. Iemand die op de community-pagina komt, treft daar alle leermaterialen van die community aan. Alle al bestaande community’s tref je aan op edusources.nl/communities.
Om een community aan te maken op edusources.nl, heb je een licentie nodig voor edusources, als instelling of als vakcommunity. Meer informatie vind je hier. Op edusources vind je onder de support-pagina instructies hoe je dit verder inricht.

Zoekbox op de website van Robert Schuwer
Zoekwidgets
Het is mogelijk om een zoekmachine te configureren waarin alleen bepaalde materialen gevonden worden. Lector Open Educational Resources, Robert Schuwer, heeft op zijn website een zoekbox staan waarmee je alleen zoekt in specifieke repository’s met open leermaterialen. Zo doorzoek je in 1 keer meer dan 140 gespecificeerde websites. Hij gebruikt hiervoor de functionaliteiten van Google advanced search. Zo’n zoekbox kun je op je eigen (cursus-)website plaatsen.