Stappenplan Vakvocabulaire voor open leermaterialen

Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je open leermaterialen beschikbaar stellen? Met een vakvocabulaire zorg je ervoor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Dit stappenplan helpt je bij het opstellen, implementeren en onderhouden van een vakvocabulaire.

Studenten - fotograaf Robert Lagendijk

Stap 4. Test de vakvocabulaire

Nu je een conceptversie van een vakvocabulaire hebt, kun je deze opgestelde structuur voorleggen aan een groter aantal mensen die er uiteindelijk mee zullen werken, zoals docenten en andere inhoudelijke experts.

Deze stap is onder meer nodig om nog wat meer feedback te verzamelen en draagvlak te krijgen bij de doelgroep. Zorg dat de gebruikers in een vroeg stadium bekend zijn met de vakvocabulaire. Als zij de vakvocabulaire adopteren en overnemen, is er sprake van verankering en vergroot je de kans dat de implementatie van de vakvocabulaire zal slagen.

Gebruik de verzamelde feedback van de gebruikers om het vocabulaire zo nodig aan te passen. Houd hen steeds op de hoogte van wat er met hun voorstellen wordt gedaan. Zorg dat ze zich medeverantwoordelijk voelen voor het vocabulaire. Investeer daarom in uitgebreide en goede communicatie.

Koppel aanpassingen aan de vakvocabulaire op basis van de feedback terug aan SURF, zodat dit ook technisch kan worden doorgevoerd.

<< Terug naar stap 3. Ontwikkel een eerste versie van de vakvocabulaire

>> Verder naar stap 5. Controleer de verwerking