Stappenplan Vakvocabulaire voor open leermaterialen

Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je open leermaterialen beschikbaar stellen? Met een vakvocabulaire zorg je ervoor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Dit stappenplan helpt je bij het opstellen, implementeren en onderhouden van een vakvocabulaire.

Studenten - fotograaf Robert Lagendijk

Stap 5. Controleer de verwerking

Afstemming tussen de inhoudelijke eigenaar, de technische eigenaar SURF en Kennisnet is van groot belang. Kennisnet ontvangt de vakvocabulaire van SURF in de vorm van een Excelbestand. Het is van belang om de termen en structuur vooraf goed te controleren, want Kennisnet verwerkt de data in deze stap tot Linked Open Data (LOD).

Wat zijn Linked Open Data?
Linked Open Data (LOD) helpen bij het vergroten van de vindbaarheid van open leermaterialen. Op zichzelf staande databronnen worden aan elkaar geknoopt door middel van identifiers. De data worden op zo’n manier aangeboden dat er veel makkelijker, en zelfs automatisch, verbinding kan worden gelegd met andere data.

Meer informatie:

Tip
Een goed hulpmiddel om foutjes uit het bestand te halen is de spellingscontrole van Excel.

Voor het omzetten van het Excelbestand naar Linked Open Data gebruikt Kennisnet het programma TopBraid Composer. Dit programma biedt de mogelijkheid om de verwerking naar Linked Open Data te controleren. Deze controle levert soms inconsistentie-foutjes op.

Kennisnet houdt documentatie bij van de dataverwerking en koppelt dit terug aan SURF. SURF neemt contact met de inhoudelijk eigenaar op als de verwerking foutjes oplevert die moeten worden verbeterd.

Voor alle begrippen in het vocabulaire moet een persistente en unieke identifier worden gekozen. Hiermee blijven gepubliceerde begrippen jarenlang vindbaar. SURF zal de inhoudelijke eigenaar een voorstel doen voor de persistente identifiers. Kennisnet maakt hiervoor vervolgens URI's (Uniform Resource Identifiers) aan.

Wat zijn URI's?
Om databronnen aan elkaar te kunnen knopen, heeft ieder element uit de vakvocabulaire een eigen unieke identiteit (webidentifiers) nodig. Daarvoor moet een Uniform Resource Identifier (URI) aan het element worden toegekend. Dit zijn webadressen. De URI bestaat uit een pad en een UUID ((Universally Unique Identifier); het pad is een http-verwijzing naar een ‘eigen’ domein en een UUID is een neutraal code van 36 karakters. Deze combinatie zorgt ervoor dat de URI altijd uniek en betekenisloos is. Een voorbeeld van een URI uit de vakvocabulaire is http://purl.edustandaard.nl/concept/0d930a5a-85e4-4583-a674-b45fab3560fe, met pad “http://purl.edustandaard.nl/concept/” en UUID “0d930a5a-85e4-4583-a674-b45fab3560fe”.

<< Terug naar stap 4. Test de vakvocabulaire

>> Verder naar stap 6. Publiceer, evalueer en beheer de vakvocabulaire