Stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen
Werk je aan open leermaterialen? Zorg dan dat deze van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de juiste criteria. Het opstellen van een kwaliteitsmodel kan helpen het leermateriaal te beoordelen. Het stappenplan leidt je langs de verschillende stappen voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen.
Wat is een kwaliteitsmodel?
Een kwaliteitsmodel is een lijst van criteria waaraan leermateriaal moet voldoen om 'geschikt voor gebruik' te zijn. Binnen een onderwijsinstelling of een vakcommunity kun je ervoor kiezen om samen zo'n kwaliteitsmodel op te stellen, zodat het voor docenten makkelijker wordt om open leermaterialen te delen en hergebruiken. Een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen zorgt ervoor dat docenten meer vertrouwen krijgen in open leermaterialen. Het zorgt dat ze eigen materiaal kunnen beoordelen en het geeft houvast in de beoordeling van het materiaal van anderen.
Wat is het doel van het stappenplan?
Het doel van dit stappenplan is een handvat te bieden voor groepen (bijvoorbeeld binnen een onderwijsinstelling of een vakcommunity) die een collectie open leermaterialen opbouwen en die daarvoor een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen willen opstellen, implementeren en onderhouden.
Stappen van dit stappenplan
Je doorloopt de volgende stappen om tot een goed kwaliteitsmodel te komen:
Stap 1. Bepaal scope, doel en doelgroep
Stap 2. Stel een projectteam samen
Stap 3. Ontwikkel een eerste versie
Stap 5. Verzamel en verwerk feedback
Stap 6. Publiceer, organiseer en evalueer
Experts
Er komen ter inspiratie ook een aantal experts aan het woord over het opzetten en gebruiken van een kwaliteitsmodel.
Proces
Hieronder hebben we het uitgebreide proces in beeld gebracht.

Voor wie is het stappenplan geschreven?
De doelgroep voor dit stappenplan bestaat uit docenten en mensen die ondersteunen bij het ontwikkelen van open leermateriaal, zoals onderwijskundigen, mediadeskundigen, auteursrechtdeskundigen en informatiespecialisten. Je hebt interesse in het delen en hergebruiken van open leermaterialen en begrip van kwaliteit van leermaterialen.