Stappenplan Kwaliteitsmodel voor open leermaterialen

Werk je aan open leermaterialen? Zorg dan dat deze van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de juiste criteria. Het opstellen van een kwaliteitsmodel kan helpen het leermateriaal te beoordelen. Het stappenplan leidt je langs de verschillende stappen voor het opstellen, implementeren en onderhouden van een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen.

Hard werkende studenten in bibliotheek

Wat is een kwaliteitsmodel?

Een kwaliteitsmodel is een lijst van criteria waaraan leermateriaal moet voldoen om 'geschikt voor gebruik' te zijn. Binnen een onderwijsinstelling of een vakcommunity kun je ervoor kiezen om samen zo'n kwaliteitsmodel op te stellen, zodat het voor docenten makkelijker wordt om open leermaterialen te delen en hergebruiken. Een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen zorgt ervoor dat docenten meer vertrouwen krijgen in open leermaterialen. Het zorgt dat ze eigen materiaal kunnen beoordelen en het geeft houvast in de beoordeling van het materiaal van anderen.

Wat is het doel van het stappenplan?

Het doel van dit stappenplan is een handvat te bieden voor groepen (bijvoorbeeld binnen een onderwijsinstelling of een vakcommunity) die een collectie open leermaterialen opbouwen en die daarvoor een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen willen opstellen, implementeren en onderhouden.

Stappen van dit stappenplan

Je doorloopt de volgende stappen om tot een goed kwaliteitsmodel te komen:

Stap 1. Bepaal scope, doel en doelgroep

Stap 2. Stel een projectteam samen

Stap 3. Ontwikkel een eerste versie

Stap 4. Test het model

Stap 5. Verzamel en verwerk feedback

Stap 6. Publiceer, organiseer en evalueer

Experts

Er komen ter inspiratie ook een aantal experts aan het woord over het opzetten en gebruiken van een kwaliteitsmodel.

Proces

Hieronder hebben we het uitgebreide proces in beeld gebracht.

Proces kwaliteitsmodel

Voor wie is het stappenplan geschreven?

De doelgroep voor dit stappenplan bestaat uit docenten en mensen die ondersteunen bij het ontwikkelen van open leermateriaal, zoals onderwijskundigen, mediadeskundigen, auteursrechtdeskundigen en informatiespecialisten. Je hebt interesse in het delen en hergebruiken van open leermaterialen en begrip van kwaliteit van leermaterialen.

>> Verder naar stap 1. Bepaal scope, doel en doelgroep