Stappenplan naar een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen

Werk je aan het opbouwen van een collectie leermaterialen? Zorg dan dat de materialen van goede kwaliteit zijn. Met dit stappenplan kun je een kwaliteitsmodel opstellen, implementeren en onderhouden.

Volwassenen in gesprek in een creatieve ruimte

Ontwikkelen van een kwaliteitsmodel

Een kwaliteitsmodel voor open leermaterialen zorgt ervoor dat docenten meer vertrouwen krijgen in open leermaterialen. Je kunt hiermee je eigen materiaal beoordelen. Daarnaast geeft het houvast in de beoordeling van het materiaal van anderen. Een kwaliteitsmodel is een lijst van criteria waaraan leermateriaal moet voldoen om 'geschikt voor gebruik' te zijn. Binnen een onderwijsinstelling of een vakcommunity kies je ervoor om samen zo'n kwaliteitsmodel op te stellen. Dit maakt het voor docenten makkelijker om open leermaterialen te delen en hergebruiken. Naast het stappenplan vind je achtergrondinformatie, een bronnenlijst, best practices en voorbeelden van bestaande kwaliteitsmodellen.

Voor wie is het stappenplan?

Dit stappenplan richt zich op docenten en mensen die ondersteunen bij het ontwikkelen van open digitaal leermateriaal. Denk aan onderwijskundigen, mediadeskundigen, auteursrechtdeskundigen en informatiespecialisten. Je hebt interesse in het delen en hergebruiken van open leermaterialen en begrip van kwaliteit van leermaterialen.