Starten met open leermaterialen

Leermaterialen voor iedereen toegankelijk maken. Dat is onze ambitie. SURF wil samen met onderwijsinstellingen de krachten bundelen om het delen en hergebruiken van open leermaterialen te stimuleren. Start met het doorlopen van deze stappenplannen en publicaties die ondersteuning bieden voor verschillende disciplines binnen het onderwijs.

Open leermaterialen
Twee studentes kijken samen naar een laptop

Kennismaking open leermaterialen

In de Kennismaking open leermaterialen vind je alles over delen, hergebruiken en ontwikkelen of verzamelen van open leermaterialen. De module is speciaal voor docenten, ondersteuners en community’s van docenten om zelf aan de slag te gaan.

Infographic: Open leermaterialen organiseren in je instelling

Onderwijsinstellingen benutten de kansen van delen en (her)gebruik van open leermaterialen, maar ieder op zijn eigen tempo. Want er komt veel kijken bij het inbedden van open leermaterialen in je onderwijsinstelling. Deze infographic geeft je inzicht in de 3 niveaus waarop je open leermaterialen kunt toepassen in je instelling.

Infographic open leermaterialen organiseren

Stappenplan Vakcommunity rond open leermaterialen

Als je open leermaterialen maakt, deelt en hergebruikt, is samenwerking met andere docenten heel belangrijk. In een actieve vakcommunity wordt samenwerken makkelijker. Met het stappenplan Vakcommunity rond open leermaterialen bouw je een community rond open leermaterialen op.

Oudere man met jongere man kijkend naar interactief scherm
Hard werkende studenten in bibliotheek

Stappenplan Kwaliteitsmodel open leermaterialen

Werk je samen aan het opbouwen van een collectie open leermaterialen? Zorg dan dat de leermaterialen van goede kwaliteit zijn en dat ze voldoen aan de juiste criteria. Gebruik het stappenplan Kwaliteitsmodel bij het opstellen, implementeren en onderhouden van de kwaliteit van open leermaterialen.

Studenten - fotograaf Robert Lagendijk

Stappenplan Vakvocabulaire

Werk je in een opleidingsvereniging, beroepsvereniging of een vakcommunity en wil je vanuit dit samenwerkingsverband open leermaterialen beschikbaar stellen? Zorg er dan voor dat de digitale leermaterialen goed vindbaar zijn. Het stappenplan Vakvocabulaire helpt daarbij.

Vier studenten achter een laptop

Stappenplan Ontwikkeling workshop

Wil je dat de adoptie van open leermaterialen binnen je instelling sneller gaat? Wil je docenten helpen om er echt mee aan de slag te gaan? Met het  Stappenplan Ontwikkeling workshop zet je een online workshop op waarmee je docenten inspireert en zij ervaring opdoen. De workshop is ook voor de ondersteuners.

Open leermaterialen in de praktijk

Docenten vertellen over hun ervaringen met het delen of hergebruiken van open leermaterialen. Docenten die geloven in het delen van kennis en gebruik maken van elkaars expertise. Lees hun ervaringen in Open leermaterialen in de praktijk.

multi-locatie leren