Succesvolle proef met tijdelijke internettoegang tot campusnetwerk

Met eduroam Visitor Access kunnen instellingen bezoekers tijdelijk toegang geven tot het eduroam-netwerk op de campus. Wageningen University & Research (WUR) gebruikt de dienst. Marco Otte, servicemanager bij de WUR: “Met eduroam Visitor Access kunnen we onze bezoekers op een gemakkelijke manier toegang geven tot ons draadloze netwerk”.

Scherm met wifi inlog eduroam

Pilot eduroam Visitor Access

Sinds juli 2016 gebruikt Wageningen University & Research (WUR) eduroam Visitor Access om haar bezoekers tijdelijk toegang te geven tot het eduroam-netwerk op de campus. De WUR startte in maart eerst een pilot waarin eduroam Visitor Access beschikbaar was in enkele gebouwen. Marco Otte, servicemanager bij de WUR: “De pilot was een succes, daarom hebben we besloten eduroam Visitor Access op alle locaties aan te bieden”.

Draadloos netwerk toegankelijk voor gastgebruik

Aanleiding voor de WUR om eduroam Visitor Access te gaan gebruiken, was dat het vorige systeem voor gastgebruik aan vervanging toe was. Willy Herder, verantwoordelijk voor het draadloze netwerk bij de WUR: “Ons oude Cisco-systeem was zowel technisch als functioneel gedateerd. Met eduroam Visitor Access kunnen we ons draadloze netwerk op een gebruiksvriendelijke manier voor gastgebruik toegankelijk maken. Een voordeel is ook dat je geen extra hardware nodig hebt. En hoe minder beheer, hoe liever.” "Eduroam Visitor Access is ook herkenbaar voor medewerkers”, vult Otte aan. “Veel collega’s zijn al bekend met eduroam omdat ze zelf bij andere instellingen op bezoek gaan”.

Toegang via sms of tijdelijk gebruikersaccount

Om toegang te krijgen tot eduroam kunnen bezoekers ook zonder tussenkomst van een WUR-medewerker een tijdelijk eduroam-account aanvragen. In vrijwel alle gebouwen van de WUR  hangen schermen waarop dit in drie stappen staat uitgelegd. De bezoeker sms’t een code en krijgt dan een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee hij die dag eduroam kan gebruiken.“Deze sms-functionaliteit wordt het meest gebruikt en ook het hoogst gewaardeerd”, zegt Herder. “In vier maanden tijd zijn er ruim 4300 accounts op deze manier aangevraagd. Daarnaast is in diezelfde tijd voor 39 bijeenkomsten eduroam Visitor Access ingezet”. In dat laatste geval maakt een WUR-medewerker van tevoren een tijdelijk sms-event aan met een specifieke dagcode, bijvoorbeeld 'open dag'. Bezoekers kunnen deze dagcode via sms versturen en ontvangen dan ook een tijdelijk eduroam-account.

Sms-code via intranet

Iedere medewerker kan een sms-code uitdelen aan zijn bezoek. Tijdens de pilot bleek dat medewerkers de sms-code het liefst direct bij de hand willen hebben voor hun bezoek. “Het is onhandig om dan naar de receptie te lopen en je kunt ook niet overal in het gebouw schermen ophangen”, licht Otte toe. “Wij hebben de sms-functionaliteit daarom ook beschikbaar gemaakt via intranet. Het was nog wel even knutselen om dit goed voor elkaar te krijgen, maar hij wordt nu veel gebruikt.”

Gebruikers

Veel onderzoekers van de WUR werken samen met bedrijven. De grootste groep gastgebruikers komt daar dan ook vandaan. Otte: “Met eduroam Visitor Access kunnen we deze bezoekers op een gemakkelijke manier toegang geven tot ons draadloze netwerk”. Daarnaast maken ook service monteurs of engineers gebruik van eduroam Visitor Access, evenals gasten en studenten uit het buitenland.

Meer informatie

  • Lees meer over de dienst eduroam Visitor Access
  • Neem voor meer informatie over eduroam en eduroam Visitor Access contact op met Productmanager Netwerkdiensten Florian Draisma.