SURF Magazine 3-2018: de sprong in het diepe

SURF Magazine 3 van 2018 is uit! Antropologe Lauren Herckis (Carnegie Mellon University) deelt haar visie op 20 jaar universiteitscultuur en onderwijsinnovatie. De Hanzehogeschool transformeert naar een smart campus en Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen, schrijft in zijn gastcolumn over de kansen die 5G biedt.

De cover van SURF Magazine deel 3
SURF Magazine
SURF Magazine 3-2018
Downloaden SURF Magazine 3-2018, Nederlands, Bestandsextensie: pdf (Bestandsgrootte: 3 MB) Nederlands, Bestandsextensie: pdf (Bestandsgrootte: 3 MB)

Wat lees je in dit SURF Magazine?

Cover - SURF Magazine 3
  • Connected: Op weg naar de smart campus. In Groningen zet de Hanzehogeschool de eerste stappen op weg naar de campus van de toekomst. Die zal een ‘smart campus’ worden, dankzij een combinatie van draadvrije technologieën.
  • Licentienieuws: Van statistiek naar data science. Onlangs sloot SURF een nieuwe 4-jarige overeenkomst met IBM voor de producten van SPSS. Instellingen hebben steeds meer behoefte aan producten voor data science en die zijn opgenomen in deze overeenkomst.
  • Samen aanjagen van vernieuwing: Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management nieuwe stijl. Het LCRDM gaat voortaan op een andere manier werken: flexibel en met meer oog voor de behoeftes van onderzoekers. 
  • Best practice: Niet de prijs, maar een betere wereld moet het zwaarst wegen. Waar moet je op letten als je ict maatschappelijk verantwoord wilt inkopen? Samen met overheden en onderwijsinstellingen ontwikkelde SURF criteria als handvat voor  inkopers en IT-managers.
  • Focus: Health-RI: samenwerken voor betere gezondheid. Levenswetenschappers bundelen hun krachten in Health-RI, om zo beter samen te werken en hun onderzoeksgegevens te kunnen combineren.
  • Gastcolumn: Nieuwe energie van 5G. Peter Rake, programmamanager 5Groningen bij de Economic Board Groningen, over de kansen en mogelijkheden die 5G met zich meebrengt.
  • Interview: De sprong in het diepe. Lauren Herckis, antropologe aan Carnegie Mellon University en keynotespreker op de 20e editie van de SURF Onderwijsdagen in november, vertelt over 20 jaar universiteitscultuur en onderwijsinnovatie.
  • Lancering: EOSC-hub: Europese marktplaats voor onderzoekswereld. Snelle toegang tot een breed scala van data en diensten, over grenzen van landen en disciplines heen: dat is het doel van de European Open Science Cloud. EOSC-hub moet de marktplaats worden die dit mogelijk maakt.
  • Spotlight: Bovenop het nieuws met HPC Cloud. Op de Universiteit van Amsterdam werken communicatiewetenschappers aan methodes om trends in het nieuws beter en sneller inzichtelijk te krijgen. Ze maken daarbij dankbaar gebruik van SURF’s HPC Cloud-dienst.