Innovatie in 2020
Door te experimenteren met innovatieve technologieën ontdekken we nieuwe mogelijkheden om het onderzoek in Nederland te versnellen en het onderwijs te verbeteren. Ook in 2020 waren er verschillende innovaties met impact op onderwijs en onderzoek. Een kleine impressie:
De mogelijkheden van artificial intelligence (AI)
SURF kijkt naar mogelijkheden als het gaat om het toepassen van artificial intelligence (AI) en machine learning in het onderzoek, onderwijs en voor de centrale ict-dienstverlening. Hiervoor werkten we ook in 2020 samen met instellingen, onderzoekers en leveranciers.
Innovatief GPU rekencluster
In oktober 2020 introduceerde het SURF Open Innovation Lab (SOIL) een nieuw, experimenteel rekencluster. De gebruikte AMD-servers zijn uniek in Nederland en toegankelijk voor alle onderzoekers. Sinds 2018 experimenteert SURF via een langdurige relatie met processorbouwer AMD met de meest geavanceerde technologieën van dit bedrijf. Het huidige project wordt bovendien uitgevoerd in samenwerking met Nikhef.
Innovatieprijs voor project rond deep learning
Het SURF Open Innovation Lab is in december 2020, samen met een aantal Nederlandse onderzoeksgroepen, bekroond met een HPC Innovation Excellence Award door Hyperion Research. Het winnende project ging over het verbeteren van grootschalige numerieke simulaties met deep learning. De uitgevoerde experimenten leidden tot daadwerkelijke - en in sommige gevallen zelfs baanbrekende – verbeteringen.

Eerste stappen naar meer studentmobiliteit
Studenten moeten zich met één klik op de knop kunnen inschrijven voor vakken bij andere instellingen. Om dit te realiseren is in 2020 de pilot Studentmobiliteit opgezet (als onderdeel van het Versnellingsplan). SURF ontwierp en ontwikkelde de technische infrastructuur voor de pilot. De bedoeling is dat vanaf 2021 de Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research en TU Eindhoven gaan experimenteren met het uitwisselen van onderwijsaanbod-data (op de infrastructuur van SURF).
Lees ook het SURF Magazine-artikel: Zonder veel gedoe een vak bij een andere instelling volgen
Podcastserie over AI
In 2020 lanceerden we de podcastserie AI Innovators. Daarin gaan we op zoek naar wat we kunnen met artificial intelligence in onderwijs en onderzoek. We gaan het gesprek aan met mensen die vanuit verschillende invalshoeken dagelijks met AI bezig zijn, en proberen zo van AI een toegankelijk gespreksonderwerp te maken.
SURF Research Cloud: platform voor onderzoek en samenwerking
In 2020 ontwikkelden we SURF Research Cloud, een selfservice-platform waarmee onderzoeksorganisaties en onderzoekers zelf hun eigen virtuele onderzoeksomgeving (VRE) kunnen bouwen. De voorzieningen binnen dit platform worden aangeboden door instellingen, onderzoekscommunity’s, SURF en marktpartijen. Als onderzoeker of instelling kun je die bouwblokken samenvoegen en combineren tot een op maat gesneden VRE. Door de diverse online researchtools en een veelvoud aan aanbieders, is er keuzevrijheid en wordt het risico van vendor lock-in verkleind. Eind december 2020 is SURF Research Cloud goedgekeurd als nieuwe dienst.

edubadges: digitale certificaten uitreiken aan studenten
edubadges, het platform voor digitale certificaten, is een echte innovatie voor het onderwijs. Ze maken het Nederlandse onderwijs flexibeler en bevorderen studentmobiliteit voor studenten én werkenden. Op 1 oktober werd edubadges als dienst gelanceerd en zijn we gestart met het aansluiten van pilot-instellingen op het edubadges-platform. Zij konden als eerste hun studenten belonen met edubadges voor hun opgedane kennis en vaardigheden.

Prototype voor het delen van privacygevoelige data: project Data Exchange
In 2020 ontwikkelden we een prototype voor het delen van privacygevoelige data. De bedoeling is dat onderzoekers vertrouwelijke data kunnen delen, terwijl ze als eigenaar te allen tijde controle houden over die data: controle over wie ze gebruikt en wat er mee gebeurt. Er waren projecten waarin onderzoek wordt gedaan naar vertrouwelijke gegevens, terwijl de dataleveranciers de controle over hun gegevens behouden. En projecten die het mogelijk maken om privacygevoelige gegevens te delen voor onderzoek, waarbij de data-aanbieders de controle over de data behouden. De webinars over deze projecten zijn nog steeds te bekijken.