SURF-dienstverlening in 2020

Onze dienstverlening kan altijd rekenen op veel waardering van onze leden. Een artikel over onze impact in 2020 is niet compleet zonder stil te staan bij onze diensten. We laten enkele highlights uit 2020 zien: van SURFnet8 tot edubadges en van iRods tot SURFconext API Security.

Studenten achter pc
Mensen op druk zebrapad

Veilige rekenkracht voor de sociale wetenschappen

Sociale wetenschappers die onderzoek doen met data van het CBS kunnen nu op een veilige manier de kracht van high-performance computing inzetten. Dat gebeurt met de ODISSEI Secure Supercomputer (OSSC), een afgeschermde omgeving die draait op de nationale supercomputer Cartesius. De OSSC is door SURF ontwikkeld in samenwerking met CBS en ODISSEI. 

Meer weten?

Infographic edusources

edusources: landelijk platform met groot aanbod van digitale leermaterialen

We legden de laatste hand aan het platform voor digitale (open) leermaterialen: edusources. Met edusources hebben docenten, bibliotheekmedewerkers en studenten op 1 plek toegang tot een divers aanbod van digitale leermaterialen. Leermaterialen worden opgeslagen en beschikbaar gesteld binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

Lees meer

Handen met computer met groen op de achtergrond reflecterend in het scherm

Vernieuwde portal voor ict-producten en diensten

Instellingen beheren de ict-producten en -diensten die ze bij SURF afnemen via de online portal Mijn SURFmarket. De portal is in 2020 vernieuwd. De nieuwe functionaliteit is gebaseerd op de wensen bij instellingen. Na een zorgvuldig traject waarbij er veel testsessies met instellingen hebben plaatsgevonden zijn de reacties positief. De website is duidelijker en overzichtelijker geworden, het is makkelijker om informatie te vinden en om licenties te verlengen. 

Meer informatie

Migratiemeter per 18 december 2020

SURFnet8: klaar voor de toekomst

We werkten binnen Project SURFnet8 aan de doorontwikkeling van het vaste deel van het nationale onderwijs- en onderzoeksnetwerk. Dit nieuwe netwerk zorgt niet alleen voor een hoge betrouwbaarheid en continuïteit, maar ook voor veel flexibiliteit voor de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten en diensten. In 2020 voltooiden we de migratie naar SURFnet8. 

Meer over SURFnet8

Iris Huis in t Veld - Privacyspecialist

Vragen en antwoorden over online proctoring

Er was een grote vraag naar expertise en faciliteiten op het gebied van online toetsen en beoordelen op afstand. SURF bood (en biedt) onderwijsinstellingen extra ondersteuning tijdens de coronacrisis rond het thema online proctoring. Hoe werkt online proctoring, hoe raakt het de privacy van studenten en wat zijn hun rechten?

Lees de whitepaper

Check de video en FAQ

student achter laptop op de bank

Onderzoeksdata beheren wordt laagdrempelig

iRODS is snel uitgegroeid tot een wereldwijde standaard voor het beheren van onderzoeksdata. Wie ermee aan de slag wil – of er juist minder tijd aan kwijt wil zijn – kan de hosting van deze software sinds eind 2020 uitbesteden aan SURF. Dat betekent niet langer wakker liggen van veiligheid, back-ups en updates. 

Praktijkvoorbeeld

SURFconext API Security: veilig data delen via API's

Als instelling wil je je studenten een gepersonaliseerde leerervaring bieden. Daarvoor ontsluit je steeds meer data als rooster- en cijferinformatie via API's naar andere instellingen of naar mobiele apps. Met SURFconext API Security kun je extra veilig vaststellen wie de gebruiker van je API is en hoef je bovendien geen eigen autorisatie-infrastructuur op te zetten. Kortom: met SURFconext API Security deel je deze data veilig.

Lees verder

Machine learning

In deze video vertellen onderzoekers hoe zij machine learning inzetten met behulp van GPU's op het Lisa-rekencluster.