SURF Onderwijsawards 2018 - Maksut Gavaz

Wie is Maksut Gavaz?

Maksut Gavaz is student aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit (EUR). Met een paar vrienden stelde hij in 2015 vast dat zijn onderwijsinstelling niet voldoende voorzag in de grote behoefte aan tech-onderwijs. Daarop richtte hij Turing Society op, een initiatief om studenten te voorzien van betere ict-vaardigheden.

Workshops en bootcamps

Het begon met workshops voor studenten van de EUR. Honderden studenten luisterden naar sprekers die door Gavaz en zijn vrienden waren uitgenodigd. Als bootcampcoördinator liet Gavaz de studenten intensief werken aan problemen uit de praktijk. Het leidde ertoe dat mensen van studie wisselden, omdat ze inzagen dat hun hart bij ict lag.

Wereldwijde vertakkingen

Turing Society groeide in mum van tijd van een studenteninitiatief uit tot een professionele organisatie. Behalve de afdelingen in Rotterdam en Amsterdam is Turing Society ook gevestigd in Mexico en in Litouwen. Er is een Turing School, die jongeren van 13 tot 19 van programmeervaardigheden voorziet, en Turing Solutions, een start-up waar beginnende ontwikkelaars hun eerste praktijkervaring opdoen. Gavaz is tegenwoordig voorzitter van de Nederlandse afdeling.

Geboren organisator

Gavaz is een typisch voorbeeld van een student die het heft in eigen handen neemt. Hij is een geboren organisator en iemand die in een oogwenk kansen ziet en die ook weet te benutten. Zelf gelooft hij dat hij typisch is voor zijn generatie, die geen genoegen neemt met wat er is, maar zelf de mouwen opstroopt om iets voor elkaar te krijgen. Dat hij het hart op de goede plaats heeft, blijkt uit de samenwerking tussen Turing en Restart Network, waarin vluchtelingen workshops krijgen en nieuwe vaardigheden aanleren om een toekomst op te bouwen in Nederland.

De jury over Maksut Gavaz

Maksut Gavaz is een sterk idealistische student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij zet zich gedreven in om tech educatie breed beschikbaar te maken en meer studenten IT-kennis mee te geven. Het gat tussen wat bedrijven willen en wat starters kunnen, wil hij dichten. Hierbij richt Maksut zich niet alleen op Nederlandse studenten: zijn stichting opereert wereldwijd.

Meer informatie

Bekijk de website van Turing Society