SURF Onderwijsawards 2018 - Sharon Klinkenberg

Wie is Sharon Klinkenberg?

Sharon Klinkenberg is een pionier op het gebied van innovatief onderwijs en ict bij de afdeling Psychologie van de Universiteit van Amsterdam. Hij gebruikt onder andere digitaal toetsen om studenten van persoonlijke feedback te voorzien. Niet toevallig leidt hij daarnaast de Special Interest Group (SIG) Digitaal Toetsen.

Innovaties in zijn cursus

Wetenschappelijk & statistisch redeneren is een lastig vak. Klinkenberg is er dan ook trots op dat het slagingspercentage desondanks rond de 75 procent ligt. Dat is te danken aan een aantal innovaties van zijn hand. Zo nam hij kennisclips op om de instructies te digitaliseren, zorgde hij ervoor dat de hoorcolleges en weblectures online beschikbaar zijn en voerde hij digitaal toetsen in.

Massaal persoonlijk onderwijs

Het resultaat is blended en persoonlijk onderwijs in een massale setting. Studenten oefenen elke week met formatieve toetsen en krijgen direct persoonlijke feedback op hun leertraject. Er is een analoge remediatie cursus in het leven geroepen voor degenen die extra steun kunnen gebruiken.

Digitale tentamens

Klinkenberg maakte zich hard voor voorzieningen die het digitaal afnemen van tentamens mogelijk maken. Met resultaat: de UvA beschikt tegenwoordig over prachtige zalen voor digitaal toetsen. Niet alleen voert Klinkenberg graag zelf onderwijsvernieuwing door, hij stimuleert ook andere docenten om slim en efficiënt om te gaan met digitale leeromgevingen en toetsapplicaties.

Experimenten mogen mislukken

Kenmerkend voor Klinkenberg is zijn drive. Het kan altijd mooier en beter voor de student. Als hij een cursus afsluit, is hij al bezig met de vraag hoe hij het volgend jaar beter gaat doen. Die drang tot experimenteren leidt soms tot mislukkingen: een VR-college leverde niet het resultaat op dat hij ermee wilde bereiken. Alles wat je probeert, moet je toetsen, vindt hij. Je gaat alleen door met een innovatie die meetbaar effect oplevert.

De jury over Sharon Klinkenberg

Docent Sharon Klinkenberg van de Universiteit van Amsterdam onderzoekt altijd hoe hij nieuwe technologische ontwikkelingen binnen het onderwijs kan gebruiken. Hij zet digitale en analoge tools in om zijn lessen te verrijken, waarbij het personaliseren van zijn onderwijs voorop staat. In zijn rol als voorzitter van de SIG Digitaal Toetsen deelt Sharon zijn kennis binnen zijn eigen instelling en ook ver daarbuiten.

Meer informatie

  • Bekijk zijn pitch voor de SURF Onderwijsawards