SURF Research Access Management: veilig en eenvoudig toegang tot onderzoeksdiensten

Onderzoeksdiensten zijn soms erg specifiek, met een kleine gebruikersgroep per instelling. Onderzoekers zijn vaak veel tijd kwijt aan regelen van veilige toegang tot systemen die ze voor hun onderzoek nodig hebben. Een nieuwe dienst voorziet onderzoekssamenwerkingen snel, makkelijk en veilig in toegang: SURF Research Access Management.

Onderzoeker achter computer waarop onderzoeksdata te zien is

Hoe ontstond SURF Research Access Management?

Wereldwijd bestond een collectieve behoefte aan antwoord op de identiteits- en toegangsuitdagingen van onderzoeksdiensten voor onderzoekers. Hieruit stamden al een aantal initiatieven en ontwikkelingen, voordat SURF Research Access Management als dienst tot stand kwam.

Het FIM4R-initiatief legde de identiteits- en toegangsuitdagingen vast in een rapport. Als reactie daarop ontstond in Europa het AARC-project (Authentication and Authorization for Research Collaborations), met als resultaat onder andere een ‘Blueprint architecture’ (AARC BPA). SURF gebruikte die architectuur in het project 'Science Collaboration Zone' (SCZ) en ontwikkelde hieruit een dienst: SURF Research Access Management.