SURFconext: overal veilige toegang met 1 set credentials

Laat je gebruikers met 1 gebruikersnaam en wachtwoord inloggen bij alle clouddiensten die je instelling gebruikt. Zowel voor diensten die iedereen gebruikt als voor diensten voor kleine specialistische teams. Veilig, gemakkelijk en privacyvriendelijk.

studente kijkt op haar laptop

SURFconext-materie in 1 minuut

Het SURFconext-team vertelt in korte filmpjes meer over een aan SURFconext gerelateerd onderwerp.

InAcademia

InAcadamia is een pan-Europese dienst – mede ontwikkeld door SURF – waarmee studenten en medewerkers via SURFconext eenvoudig en veilig kunnen bewijzen dat ze studeren of werken bij een instelling. Hiermee krijgen ze onder andere korting op Spotify. Technisch productmanager Niels van Dijk vertelt in het filmpje meer over waarom we vanuit SURFconext hieraan mee hebben gewerkt. Wil je een dienst aansluiten op Inacademia? Neemt dan contact op met support@surfconext.nl. Kijk voor meer informatie over InAcademia op inacademia.org.

Service Provider dashboard

In het Service Provider dashboard (SP dashboard) kunnen diensteigenaren hun op OpenID Connect- of SAML-gebaseerde diensten aansluiten op het SURFconext-platform en beheren. Het SP dashboard geeft je als dienstleverancier inzicht en controle over de dienst die je aanbiedt via SURFconext op zowel technisch als administratief vlak. Vanuit SURF streven we naar 'SP in a day': het aansluiten van een serviceprovider binnen een dag. In dit filmpje vertelt productmanager Teun Fransen meer over het SP dashboard en hoe je een aansluiting kunt realiseren. Kijk voor meer informatie ook op edu.nl/spdashboard.

Attribuutminimalisatie in SURFconext

Contentdiensten die via SURFconext worden aangeboden, bijvoorbeeld voor video of onderzoeksliteratuur, krijgen in sommige gevallen te veel persoonsgegevens in de vorm van attributen, kenmerken die een gebruiker beschrijven, zoals een e-mailadres of de achternaam. SURFconext streeft er naar zo weinig mogelijk persoonsgegevens in de vorm van attributen aan diensten door te geven. Support engineer André Klaver vertelt in deze video over het project dat SURF hiervoor samen met de UKB en SHB is gestart en welke oplossing is bedacht om die privacygevoelige informatie te ondervangen. Lees ook zijn blog hierover.

Nieuwe lay-out SURFconext: toegankelijkheid verbeterd

Begin 2021 hebben we het loginscherm van SURFconext en het informatiescherm, het scherm waarop je ziet welke informatie - attributen - naar de dienst gaat waarop je via SURFconext inlogt, een opknapbeurt gegeven. Deze nieuwe lay-out zorgt niet alleen voor een uniforme gebruikerservaring, maar ook tot verbeterde toegankelijkheid conform de WCAG 2.1 richtlijnen (niveau AA): de schermen zijn te bedienen met het toetsenbord en alle elementen op de pagina's zijn toegankelijk gemaakt voor screenreaders. Bekijk het filmpje waarin productmanager Arnout Terpstra hier meer over vertelt. Wil je meer weten over welke aanpassingen precies zijn gedaan en welke lessen we daarbij hebben geleerd? Lees dan het blog van technisch productmanager Thijs Kinkhorst.

Remote vetting

Om gebruik te kunnen maken van SURFsecureID, de tweefactorauthenticatiedienst van SURF, moeten studenten en medewerkers langs de servicedesk om hun identiteit te laten controleren. Als je in het buitenland werkt of studeert is dat lastig. Een oplossing is om gebruikers via de laptop of smartphone te identificeren. Dit noemen we remote vetting, het op afstand controleren van iemands identiteit. In dit filmpje vertelt technisch productmanager Pieter van der Meulen meer over de voordelen hiervan en over de proof of concept die SURF hiermee gaat doen. Lees meer over remote vetting.

European Student Identifier (ESI)

De European Student Identifier is een nieuw kenmerk dat geÏntroduceerd is om studenten uniek te kunnen identificeren bij internationale uitwisselingen. Zo kunnen studenten die op Erasmus-uitwisseling gaan via SURFconext inloggen op alle diensten en kunnen de instellingen gegevens uitwisselen over die studenten. Teamhoofd Trust & Identity Michiel Schok vertelt in dit filmpje wat de voordelen van ESI zijn. Zie voor meer (technische) informatie: edu.nl/esi.

Wil je niet wachten? Bekijk dan alle fimpjes op YouTube.