SURFworkspace: altijd en overal werken en studeren in de cloud

Studenten, docenten en medewerkers zijn gewend om online te werken, gebruiken steeds vaker hun eigen apparaat voor en willen flexibel zijn in de plek waar zij werken. SURFworkspace zorgt ervoor dat je binnen enkele klikken je software altijd, overal en op elke device kan gebruiken.

Studenten met laptop aan tafel

Wat is SURFworkspace?

SURFworkspace maakt gebruik van Application Delivery as a Service (ADaaS). Via ADaaS draait alle software die  je als student, docent of medewerker nodig hebt online in de cloud. Een instellingsspecifieke portal maakt het mogelijk om in enkele klikken de software te gebruiken die je nodig hebt en kun je direct aan de slag .

Instellingen nemen SURFworkpace af via SURF. Wat betreft de dienstverlening ligt de uitvoering echter grotendeels bij de leverancier. Uitzondering daarop zijn zaken als licentiebeheer en het aanleveren van de installatiemedia, daar is je instelling zelf verantwoordelijk voor.

SURFworkspace omvat een ingerichte beheerorganisatie met ingerichte processen voor bijvoorbeeld het aanvragen van een applicatie, maar ook incidentmanagement, verrekening van dienstverlening en rapportages. 

Met SURFworkspace:

  • beschik je als student, medewerker of docent over een digitale werkplek die volledig device, tijd en plaats onafhankelijk is;
  • kan de eigen ICT-organisatie van de instelling meer aandacht besteden aan de directe ondersteuning van onderwijs en onderzoek.

Wat biedt SURFworkspace?

De dienst biedt je hulp bij het distribueren van applicaties binnen je instelling. Als je instelling SURFworkspace afneemt dan krijg je:

  • de infrastructuur waarop de dienstverlening wordt aangeboden
  • het portal waarop de applicaties worden aangeboden
  • integratie van de dienst met de reeds bestaande (interne) diensten van je instelling
  • de beheerinspanningen op de applicaties, infrastructuur en platform.

SURF voert de regie over de dienst aan de onderwijsinstellingen én neemt het contractmanagement op zich.

Planning

SURFworkspace is op dit moment een dienst in ontwikkeling. We bevinden ons in een aanbestedingsprocedure. In samenspraak met de winnaar van deze procedure wordt een verdere planning gemaakt. SURF stuurt daarbij zoveel mogelijk op een operationele dienstverlening die gereed is voor schooljaar 2021-2022.