Terugblik van webinars over online onderwijs

De afgelopen maanden organiseerde SURF samen met het Versnellingsplan, het ComeniusNetwerk, ECIO en SIG’s diverse webinars over online onderwijs tijdens de coronacrisis. De terugblikken, in de vorm van video’s en verslagen, zijn te vinden op SURF Communities en YouTube. Hieronder alle webinars op een rij.

Verschillende iconen met focus op icoon webinar

Studenten motiveren? De docent als topcoach (5 februari 2021)

Op 5 februari 2021 organiseerden SURF, het ComeniusNetwerk, ECIO en het Versnellingsplan het webinar: Wat motiveert jouw studenten? De docent als topcoach. Sprekers waren Risheet Lal, Petra Wentzel, Lotte Raaijmakers en Lisa Harmsen.

De toekomst van online proctoring (14 december 2020)

Wat gebeurt er met online proctoring na de coronacrisis? In dit webinar presenteert de SURF Special Interest Group (SIG) Digitaal toetsen de toekomstscenario’s voor ‘any-time-any-place’ beoordelen. Die scenario’s lopen uiteen van volledig op de campus tot volledig buiten de campus en van hybride proctored beoordelen tot volledig authentiek beoordelen.

Lees het verslag op SURF communities

Het invoeren van peerfeedback (9 december 2020)

Wil je aan de slag met peerfeedback? Waar begin je? Welke essentiële stappen zijn nodig om peerfeedback succesvol in te zetten? Welke tools zet je in? Hoe bereid je docenten en studenten voor? In dit webinar bespreken Peter Renden (projectleider) en Sander Kerstens (docent) van de Haagse Hogeschool hoe zij te werk zijn gegaan bij het invoeren van peerfeedback bij verschillende opleidingen van de Faculteit Gezondheid, Voeding en Sport.

Lees het verslag op SURF communities

Verschillende smaken in peerfeedback (2 december 2020)

Welke keuzes maak je als je peerfeedback wilt inzetten om meer binding en betrokkenheid te realiseren binnen online onderwijs. Er zijn verschillende manieren en varianten mogelijk om peerfeedback te gebruiken. In dit webinar bespreken we vier concrete projecten van TUDelft, LUMC, NHL-Stenden en WUR.

Lees het verslag op SURF communities

Peerfeedback en online binding (25 november 2020)

Hoe houd je studenten betrokken nu het onderwijs grotendeels online plaatsvindt? Gebruik maken van peerfeedback is een effectieve manier om binding en betrokkenheid te vergroten. In dit eerste webinar over peerfeedback leggen we uit wat peerfeedback is en wat het oplevert voor de docent en de student.

Lees het verslag op SURF communities.

Toegankelijk online onderwijs (9 oktober 2020)

Hoe houd je studenten betrokken bij het onderwijs? Hoe maak je online onderwijs toegankelijk voor iedereen? Daarover ging het webinar op 9 oktober 2020 met sprekers: Soemitro Poerbodipoero van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Hanneke Schroten van de Universiteit Utrecht, Lies Korevaar van de Hanzehogeschool en Elke van Doorn & Marjolein Büscher-Touwen van expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO).

Lees het verslag op SURF communities

Webinar Online Binding: sticky campus goes online (2 oktober 2020)

Wat zijn de eerste ervaringen met de nieuwe generatie studenten die we bijna niet fysiek hebben leren kennen? Wat kunnen we online doen om echt contact te maken en te houden? En gaan we naar een online sticky campus? In dit webinar zijn we in gesprek met experts Calvin Rans (Lid van het ComeniusNetwerk) docent van het jaar 2019., Sylvia Bronkhorst (Lid van het Comeniusnetwerk) werkt en doceert over hoofd, hart en handen, Ines Lindner: docent die minder doceert, maar wel meer laat leren en Nian Vervoort: student en student-assistent. 

Lees het verslag op SURF communities

De waarde van Cliffhangers bij online events en online onderwijs (20 augustus 2020)

Online onderwijs en online events lijken steeds meer op tv-uitzendingen. Maar hoe kun je doelgroepen in het onderwijs ook aan de buis gekluisterd houden? Te gast zijn Carlijn Postma, contentmarketeer, Gé Teunissen en collega Lisa Maier, contentmarketeers bij de UvA, Gerdie Schreuders, docent eventmanagement bij Inholland en Martijn Koops, docentopleider en game-didacticus bij Hogeschool Utrecht. Zij laten zien op welke manier je jouw studenten en bezoekers kunt verleiden om deel te nemen aan het volgende online event of college.

Lees het verslag op SURF Communities

Grote online evenementen organiseren (2 juli 2020)

Hoe organiseer je grote online evenementen? Voor de nieuwe community Online Events van SURF inventariseren we in dit webinar de belangrijkste uitdagingen en vragen. Deelnemers gaan in gesprek met drie ervaringsdeskundigen: Annemarie Kingma, zelfstandig evenementenorganisator, Jeanne-Marie Kremers, eventmanager bij SURF, en Wilma van Veen, eventmanager bij de Vereniging Hogescholen.

Lees het verslag op SURF Communities

Het onderwijs van 2020 is hybride onderwijs (26 juni 2020)

Onder grote tijdsdruk is campusonderwijs omgevorm tot online onderwijs . Als we nu terugblikken, wat zijn dan de belangrijkste nieuwe inzichten? Wat nemen we mee naar volgend studiejaar? Docenten en studenten geven antwoord. Aan het woord komen Judith Zwerver-Bergman en Debbie Braakman van Saxion, Annemarie Zijlmans van Wageningen University & Research, JaapJan Vroom van het Deltion College Zwolle en Wiebe Dijkstra van de Technische Universiteit Delft.

Lees het verslag op SURF Communities

Binding met de nieuwe lichting studenten (24 juni 2020)

In september start een nieuwe lichting eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs. Voor studiesucces is het belangrijk vanaf de eerste dag aandacht te hebben voor studentbinding. Aan het woord komen specialist Barend Last van de Universiteit Maastricht, docent Janneke Louwerse van Hogeschool Rotterdam en docent/coördinator studentbegeleiding Nicole van den Braak van Avans Hogeschool. Daarnaast Hugo Hegeman, student aan de Erasmus Universiteit en beleidsmedewerker bij het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Lees het verslag op SURF Communities

Activerend leren met video: studenten aan het woord (19 juni 2020)

De laatste maanden leren studenten grotendeels met behulp van video. Maar wat vinden studenten daar eigenlijk van? Wat werkt wel, wat werkt niet en wat hebben ze nodig voor komend studiejaar? De SIG Media & Education organiseerde een studentenpanel waarin de studenten hun reacties geven op 3 stellingen over video in het afstandsonderwijs.

Lees het verslag op SURF Communities

Building Intelligence Software in de anderhalve-meter-samenleving (16 juni 2020)

Hoe kan Building Intelligence Software (BIS) jouw onderwijsinstelling ondersteunen bij het ruimtegebruik in de anderhalve-meter-samenleving? In dit webinar lichten 5 leveranciers - Lone Rooftop, Twiqel, 12CU, Mapiq en TimeEdit - de mogelijkheden van hun BIS toe.

Lees het  verslag op SURF Communities

De 1,5-meter-campus (12 juni 2020)

Terwijl de coronamaatregelen langzaam versoepeld worden, blijft de 1,5-regel van kracht. Het hoger onderwijs hoopt in september weer (beperkt) naar de campus te  kunnen, maar dat moet dan wel op 1,5 meter afstand van elkaar. Hoe moet dat er uitzien? Vier sprekers lichten ieder een ander aspect toe: Huib Langenberg van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, Jelco Debets van Fontys, Wilma Goossen van de Universiteit van Amsterdam en Jasper van Winden van de Universiteit Utrecht.

Lees het verslag op SURF Communities

Hoe kun je data-analyse inzetten om Corona effecten te simuleren? (10 juni 2020)

De komst van Corona heeft het onderwijs in Nederland op vele manieren in korte tijd beïnvloed. Er is geen eindexamen, het BSA wordt uitgesteld en er wordt online lesgegeven en getoetst. Deze veranderingen roepen vragen op en in dit webinar bespreken we op welke manier je data-analyse kunt inzetten om de effecten hiervan te simuleren. Theo Bakker, teamleider van VU Analytics bij de Vrije Universiteit en aanvoerder van de Zone Studiedata presenteert.

Lees het verslag op SURF communities

Online proctoring (15 mei 2020)

Voor de vierde maal organiseert de SIG Digitaal toetsen samen met SURF een webinar over online proctoring. Aan het woord komen Tilburg University (TiU), TU Eindhoven (TU/e), Universtiteit van Amsterdam (UvA), Vrije Universiteit (VU) en Wageningen University & Research (WUR). Vervolgens leidt Sharon Klinkenberg (UvA, voorzitter SIG Digitaal toetsen) een paneldiscussie met: Silvester Draaijer van de VU, Gerard Folkerts van WUR, Vincent Kalis van TiU en Ludo van Meeuwen van de TU/e.

Lees het verslag op SURF communities

Wat doet online onderwijs met de zelfregulatie van de student? (15 mei 2020)

Wat weten we over zelfregulatie en hoe kunnen we dit inzetten om studenten te helpen? In dit webinar komen aan het woord: Anique de Bruin, hoogleraar zelfregulatie Universiteit Maastricht en Renée Jansen, universitair docent UMC Utrecht. Verder Sanne Hille, docent Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en Inholland en Ilja Boor, docent psychobiologie en covoorzitter van het ComeniusNetwerk. Ze bespreken de theorie, vertellen meer over praktische werkvormen en geven tips over hoe je studenten kunt ondersteunen.

Lees het verslag op SURF Communities

Peer feedback (8 mei 2020)

Altijd al meer willen weten over peer feedback? In dit webinar delen docenten hun ervaringen. Na een introductie van Marieke van Geel van Universiteit Twente, geeft haar collega Anna Bos-Nehles een voorbeeld van de inzet van 360-graden-peer-feedback. Cora Busstra van Wageningen University & Research vertelt over Best Condition Grading (BCG). Marloes Luttikhuis van Universiteit Twente beschrijft de theorie.

Lees het verslag op SURF Communities

Digitaal onderwijsmateriaal van anderen gebruiken (24 april 2020)

Hoe kunnen we (legitiem) gebruikmaken van bestaand onderwijsmateriaal? En wat levert dat op? Deze vragen staan bij dit webinar centraal. De sprekers zijn Marijn Post, beleidsmedewerker Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en lid van SIG Open Education. Anthony van den Berg, docent Software Engineering bij Hogeschool Saxion en Nicolai van der Woert, werkzaam bij het Radboudumc.

Lees het verslag op SURF communities

Toetsen op afstand (17 april 2020)

Bij online onderwijs hoort ook online toetsen. Dit webinar staat in het teken van alternatieve toetsvormen voor de eindtoets. Aan het woord komen Sharon Klinkenberg van de Universiteit van Amsterdam en de SIG Digitaal Toetsen, Anne Potters van de Hogeschool Rotterdam en Jane Groenendijk van Prove2Move. Hoe pak je toetsen op afstand aan? Waar moet je op letten? Hoe zit het met online proctoring? De sprekers geven tips en delen eigen ervaringen.

Lees het verslag op SURF Communities

Hoe ondersteunen we docenten in crisistijd (9 april 2020)

Docenten hebben behoefte aan extra ondersteuning tijdens deze crisistijd. Drie sprekers vertellen op welke manier dat kan: Jaap Mulder, coördinator docentprofessionalisering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ilja Boor, docent psychobiologie aan de Universiteit van Amsterdam. En tot slot Ronald Spruit, onderwijsadviseur bij Avans Hogescholen en aanvoerder van de zone Docentprofessionalisering uit het Versnellingsplan.

Lees het verslag op SURF Communities

Interactie met studenten (3 april 2020)

Interactie met studenten, hoe zorg je daarvoor nu iedereen vanachter de computer thuis inbelt? Dit webinar gaat onder andere dieper in op de theorie erachter, het organiseren van online debatten en zelfstudie. Met onderzoeker Iwan Wopereis en docent Greg Alpar van de Open Universiteit. Verder Renée Filius, Hoofd Onderwijs van de Universiteit Utrecht en Jolanda van Til, projectleider Zorg en Technologie en adviseur Blended Leren Mict van het Deltion College.

Lees het verslag op SURF Communities

Online proctoring (3 april 2020)

Vervolg op het webinar van 27 maart om ervaringen te delen rondom online proctoring. Tijdens dit webinar krijgen drie aanbieders van online proctoring het podium: RPnow, ProctorExam en Proctorio. Aan het woord komen ook ervaringsexperts Ludo van Meeuwen van Eindhoven University of Technologie, Maud Pols van de Universiteit van Amsterdam, Silvester Draaijer van de Vrije Universiteit en Gerard Folkerts van Wageningen University & Research.

Lees het verslag op SURF Communities

Online proctoring (27 maart 2020)

In dit webinar delen een aantal instellingen ervaringen rond online proctoring als oplossing voor summatief toetsen op afstand. De Vrije Universiteit, Eindhoven University of Technologie, Wageningen University & Research en Nyenrode laten zien welke globale aanpak zij volgen. Gekeken wordt naar vragen rondom de juridische aspecten, de fraudebestendigheid, de risico’s, de kosten en de omvang.

Lees verslag op SURF Communities

Hoe verplaatsen we het onderwijs naar online (18 maart 2020)

Hoe organiseer je online onderwijs? Dit webinar gaat in op organisatorische vraagstukken en we bespreken verschillende tools. Aan het woord komen Hilke van Nassau van Tilburg University, Erik Boon van de Vrije Universiteit en Jantine te Molder van Hogeschool Saxion. Niet alleen de sprekers delen nuttige informatie, ook de deelnemers doen actief mee.

Lees het verslag op SURF Communities