Op 23 juni hoorde je alles over verschillende cloudtoepassingen voor onderwijs en onderzoek. Ook bespraken we samen de security-, privacy-, en governance-vraagstukken die daarbij hoorden.
Programma SURF Cloudevent 2022
-
9.15
-
10.00
-
10.15
-
11.00
-
11.30
-
11.30SANE: gevoelige gegevens in een beveiligde omgeving
- Starttijd:
- 11.30
- Eindtijd:
- 12.30
Engelstalig is optioneel- Locatie
Privacy-, auteurs- en concurrentieoverwegingen staan in de weg van gevoelige gegevens met wetenschappelijk doeleinde delen. Wij stellen de Secure Analysis Environment (SANE) voor: een virtuele container waarin de onderzoeker gevoelige gegevens analyseert, maar de gegevensverstrekker de volledige controle behoudt.
In SANE kunnen onderzoekers volgens de principes van Five Safes onderzoek doen met gegevens die eerder nauwelijks beschikbaar waren. SANE bestaat in 2 varianten:
- Tinker SANE: de onderzoeker kan de data zien, manipuleren en ermee spelen.
- Blind SANE: de onderzoeker dient een algoritme in, zonder dat hij de data ziet. De dataleverancier keurt het algoritme en de output goed.
Lucas van der Meer, ODISSEI & Steven Claeyssens, Koninklijke Bibliotheek11.30Verbazingwekkende cloudtoepassingen- Starttijd:
- 11.30
- Eindtijd:
- 12.30
- Locatie
Laat je verbazen over een aantal geweldige toepassingen van cloudtechnologie!
We gebruiken vaak alleen de basis van infrastructuur- en softwarediensten (IaaS/SaaS), als we systemen naar de cloud verplaatsen. Er zijn honderden diensten van cloudcomputingaanbieders beschikbaar van een veel hoger niveau en meteen inzetbaar, zonder grote investeringen vooraf. Ze verbeteren de producten en diensten van je organisatie aanzienlijk. Waarom gebruiken we daarvan dan vaak maar een handvol?
Op 23 juni zie je een aantal van deze hoogwaardige diensten en hoor je prikkelende verhalen over alle mogelijkheden van cloud. Raak ook geïnspireerd en grijp de kansen voor jouw onderwijs- of onderzoeksinstelling!
Mark van Holsteijn, Binx.io11.30Krijg meer grip op de cloud- Starttijd:
- 11.30
- Eindtijd:
- 12.30
- Locatie
Als je gebruik van cloudcomputing toeneemt, kunnen vragen ontstaan. Welke cloud(s) laten we toe? Hoe maken en houden we de inrichting veilig? En hoe zit het met cloudkosten?
In deze sessie stel je vragen over cloudgovernance en zie je verschillende voorbeelden van hoe SURF helpt bij cloudgovernance goed inrichten.
Selwyn Jonges & John Segers, SURF -
12.35
-
12.50Cloudcafé & lunch
- Starttijd:
- 12.50
- Eindtijd:
- 14.15
Vertaler aanwezig- Locatie
Aanwezig tijdens Cloudcafé Cloudaanbieder Vertegenwoordiger Azure Gino van Essen IONOS Robin Krimp Orange Rob Heymann Proact Jaucke Hamstra Oracle Mark Verhorst AWS Ruth de Vulder IBM Roy Bruijns Google Cloud Erwin Angelier Vancis Daan Hoeksema 14.15-
14.15Biking on the edge
- Starttijd:
- 14.15
- Eindtijd:
- 15.15
Engelstalige sessie- Locatie
Tijdens deze sessie zie je hoe een Jetson Nano als edge device samenwerkt met AWS Greengrass. We draaien daarbij een lantaarnpaaldetectiealgoritme, dat we met de bijbehorende componenten vanuit Greengrass uitrollen. Zo is updaten en uitzetten naar andere, nieuwe devices is heel makkelijk. De resultaten slaan we op in een AWS S3 bucket.
Kom ook kijken naar het design, de componenten en de resultaten van de pijplijn van Edge Device naar Cloudservice!
David Salek, SURF & Jerome Mies, Hogeschool van Amsterdam14.15Cloudcompliance- Starttijd:
- 14.15
- Eindtijd:
- 15.15
- Locatie
Leer welke privacy- en securityaspecten nodig zijn om clouddiensten veilig te gebruiken. Je hoort over de verschillende rollen en andere vereisten en hoe je passende afspraken maakt met cloudaanbieders. Koos en Andres vertellen hierover aan de hand van praktijkvoorbeelden en -projecten.
Koos Kruithof & Andres Steijaert, SURF14.15ARISE - Biodiverseit herkennen & monitoren- Starttijd:
- 14.15
- Eindtijd:
- 15.15
Engelstalig is optioneel- Locatie
Het ARISE-project (Authoritative and Rapid Identification System for Essential biodiversity information) heeft een missie: alle multicellulaire soorten in Nederland semiautomatisch kunnen identificeren en biodiversiteitsmonitoring innoveren.
Radicaal inventariseren
De inventarisatie van het leven op aarde willen we radicaal versnellen. Daarvoor gebruiken we DNA-barcoding, kunstmatige intelligentie (AI) voor soortherkenning (basis van beeld, geluid en radar) en innovatieve monitoringtechnologie. Arise is afhankelijk van een referentiedatabase die bestaande en nieuwe biodiversiteitsdata voor alle multicellulaire soorten binnen Nederland bijeen brengt.
Open en FAIR
We opereren met open data en organiseren op FAIR-principes (findable, accessible, interoperable and reusable). Deze infrastructuur is voor de hele Nederlandse onderzoeksgemeenschap en wordt financieel ondersteund vanuit NWO in een consortium van Naturalis, de Universeit van Amsterdam, het Westerdijk Instituut en de Universiteit Twente.
Automatisch Nederlandse biodiversiteit in kaart
We richten ons met een AGILE-aanpak op iteratieve ontwikkeling; use cases en feedback vanuit de (wetenschappelijke) eindgebruikers staan centraal. Met ARISE leggen we de basis om de hele biodiversiteit in Nederland automatisch te herkennen en monitoren, voor zowel de wetenschap als voor beleidsmakers.
Elaine van Ommen Kloeke & Chantal Huijbers, Naturalis Biodiversity Center14.15DCC: Research Cloud-gemeenschap betrekken- Starttijd:
- 14.15
- Eindtijd:
- 15.15
Engelstalig is optioneel- Locatie
Dit DCC2021-project is een samenwerking tussen WUR, TU/e, HU en UU, ondersteund door SURF. Ze willen een instellingsoverstijgende gemeenschap, best practices en software creëren. Zo maximaliseren ze de voordelen voor onderzoekers die de SURF ResearchCloud gebruiken.
De presentatie geeft een overzicht van het DCC-project en de eerste resultaten.
Ton Smeele, Universiteit Utrecht & Margreet Riphagen, Hogeschool Utrecht15.2515.3016.0016.45
Alle events binnen
-