Starten met clouddiensten

Clouddiensten bieden onderwijsinstellingen veel voordelen. Via SURF neem je ze tegen gunstige voorwaarden af en stel je ze gemakkelijk en veilig beschikbaar aan jouw gebruikers. SURF ondersteunt je bij de implementatie en bij het oplossen van cloudspecifieke vraagstukken, bijvoorbeeld met een stappenplan en implementatiehulpmiddelen.

Stappenplan Cloudimplementatie

Hoewel het invoeren en gebruiken van clouddiensten eenvoudig lijkt, is het goed om planmatig en gefaseerd te werk te gaan. Gebruik daarom dit uitgebreide stappenplan om cloud te implementeren, dat SURF samen met Kennisnet ontwikkelde. 

Clouddiensten tegen gunstige voorwaarden afnemen

SURF voorziet het onderwijs en onderzoek van een passend aanbod aan cloudoplossingen. Via Mijn SURFmarket kunnen instellingen publieke clouddiensten afnemen tegen gunstige voorwaarden. Denk aan diensten voor samenwerken, videoconferentie, interactieve hoorcolleges en personal storage. We stellen het ruime aanbod vast in overleg met het onderwijs en onderzoek. Via de webwinkel SURFspot schaffen medewerkers en studenten clouddiensten voor individueel gebruik tegen gunstige voorwaarden aan. 

Clouddiensten makkelijk en veilig aanbieden

Als je clouddiensten koppelt aan de samenwerkingsinfrastructuur SURFconext, kunnen gebruikers eenvoudig inloggen met hun eigen instellingsaccount. Naast clouddiensten van externe aanbieders kun je ook eigen diensten via SURFconext beschikbaar stellen aan onderzoekers, medewerkers en studenten. Daarnaast kun je clouddiensten via lichtpaden afnemen van partijen in binnen- en buitenland. Dit alles biedt nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, zowel binnen instellingen als nationaal en internationaal. 

Samen clouddiensten ontwikkelen

De SURF Cloudstrategie biedt keuze uit drie leveringsmodellen: de public cloud, de communitycloud en een combinatie hiervan. SURF brengt samen met early adopters eisen en wensen voor clouddiensten in kaart om zo het best passende leveringsmodel te kiezen. We ontwikkelen samen met een aantal instellingen breed inzetbare diensten, waar iedereen straks baat bij heeft. De cloudopslagdienst SURFdrive en de hybride Internet-as-a-Service-dienstverlening SURFcumulus zijn mooie voorbeelden van deze werkwijze. SURF werkt samen met een aantal instellingen in 2 cloudprojecten aan nieuwe dienstverlening.

Regie in de cloud: informatiestrategie en hulpmiddelen

Het SURF-project Regie in de cloud zette de cloudambities van het onderwijs en onderzoek om in een gezamenlijke informatiestrategie (i-strategie). Het project leverde ook implementatiehulpmiddelen, zodat je in een hoger tempo naar omvangrijk gebruik van cloudcomputing kunt overschakelen. Enkele hulpmiddelen zijn: 

Meer informatie