Efficiënt en duurzaam gebruik van onze ICT-hardware

Duurzaamheid was een belangrijk selectiecriterium bij de aanschaf van de nationale supercomputer. Ook onze dataopslag is zo energie-efficiënt mogelijk ingericht. We zoeken voortdurend naar mogelijkheden voor het verder verduurzamen van onze e-infrastructuur.

Cartesius een van de groenste computersystemen

Duurzaamheid was een belangrijk selectiecriterium bij de aanschaf van Cartesius, de nationale supercomputer. SURFsara laat Cartesius gefaseerd groeien, zodat het systeem meegroeit met de behoeften van onderzoekers. Hierdoor kunnen we de rekencapaciteit kosteneffectief en veel duurzamer aanbieden. Bovendien gebruikt Cartesius zuinige Intel Xeon-chips en de nieuwste warmwaterkoeltechnologie van Bull. Hierdoor beschikken we over een van de groenste computersystemen in Nederland. De supercomputer is ongeveer 20 keer sneller dan zijn voorganger Huygens bij een lager energieverbruik dankzij de geavanceerde koeltechnologie.

Koelen met warm water

Het koelsysteem van Cartesius werkt met water van 35 graden Celsius. Aangezien de temperatuur in Nederland meestal lager is dan 35 graden, kunnen we vrijwel het gehele jaar gebruik maken van koeling door de buitenlucht . Hierdoor is het systeem uitermate duurzaam. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing op de energiekosten voor koeling en een beperking van de CO2-uitstoot.

Dataopslag

De dataopslag is zo energie-efficiënt mogelijk ingericht: waar mogelijk slaan we data op tape op. Als die data niet gebruikt worden, is er geen stroom nodig. Met behulp van een taperobot is de data on-demand beschikbaar.

Use case: eenvoudig 20% energie besparen

Met Demand Based Switching zet een processor bij beperkt gebruik automatisch de kloksnelheid omlaag. Hierdoor bespaar je stroom, zonder dat het impact heeft op de performance. Deze mogelijkheid bestaat al een tijdje, maar wordt verrassend weinig gebruikt. Vooral bij kleinere datacenters, waar Nederland er juist veel van heeft, wordt het nog weinig toegepast. Uit onderzoek naar de servers van SURFdrive bleek dat het energieverbruik omlaag kan met ongeveer 20%.

Laatste wijziging op 14 aug 2017