Kennis en e-infrastructuur inzetten voor duurzaamheid

ICT verbruikt niet alleen energie, maar maakt vergroening ook mogelijk. Denk aan onderzoek naar zeespiegelstijging door klimaatveranderingen of naar toepassing van nanotechnologie in zonnecellen. Supercomputing versnelt dit onderzoek en brengt energiezuinige oplossingen dichtbij.

SURF zet zijn kennis, expertise en e-infrastructuur ook in om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Enkele voorbeelden:

Plasticsoep

The Ocean Cleanup wil de ‘plasticsoep’ uit zee opruimen. Daarbij heeft deze organisatie nu hulp gekregen van SURF, in de vorm van rekentijd op supercomputer Cartesius. Zo kunnen effecten van stroming en golfslag beter worden voorspeld.

Onderzoek naar duurzame energietechnologieën

De e-infrastructuur van SURF wordt ook gebruikt voor onderzoek naar duurzame energietechnologieën en het efficiënter en duurzamer (groener) maken van de klassieke chemische systemen.

Efficiënter transport van gas

De high performance computing-faciliteiten bij SURF worden gebruikt voor stromingsberekeningen voor energiezuinige toepassingen. Het onderzoek draagt onder meer bij aan een snellere doorvoer van gas in ons gasnet, waardoor de toenemende vraag beter en energie-efficiënter kan worden beantwoord.

Zeespiegelstijging

De zeespiegel stijgt, maar hoeveel en waar is onderwerp van discussie. Het interdisciplinaire eSalsa-onderzoek wil voorspellingen doen die meer houvast geven in het bepalen van de kans op extreme stijgingen als gevolg van de klimaatveranderingen. Voor de berekeningen maakt het project gebruik van de nationale supercomputer Cartesius en voor visualisaties gebruiken de onderzoekers het Collaboratorium bij SURFsara.

Remote visualisatie

Visualisatie kan bijdragen aan duurzaamheid, doordat het fysieke experimenten kan vervangen die het milieu vaak belasten. In het Collaboratorium, een geavanceerde presentatie- en visualisatieruimte, kunnen onderzoekers visualisaties van hun onderzoek bekijken en met elkaar op afstand delen. Via geavanceerde videoconferencingfaciliteiten kunnen ze met elkaar overleggen en bestanden uitwisselen. Hierdoor kunnen zij tegelijkertijd aan hetzelfde (visualisatie)project werken, zonder zich in dezelfde ruimte te bevinden. Dit bevordert en vergemakkelijkt internationale samenwerking en bespaart bovendien tijd, reiskosten en CO2-uitstoot.

Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.
Laatste wijziging op 08 jan 2018