Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT

Met de Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT stimuleert SURF innovatieve, duurzame IT-projecten binnen instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek. Instellingen kunnen innovatieve projecten indienen die bijdragen aan verduurzaming van ICT of verduurzaming door ICT.

Bekijk de informatie over de vorige innovatieregelingen en hou de start van de volgende innovatieregeling in het voorjaar in de gaten.

Winnaars innovatieregeling 2015

 1. Hogeschool van Amsterdam/ Universiteit van Amsterdam: 'Energy Efficiency: Klimatisering collegezalen op basis van boekingssysteem'. Gebouwbeheersysteem koppelen aan rooster; geen college? Dan blijft ventilatie of verwarming uit.
 2. Universiteit van Amsterdam: 'Anomalie detectie in gebouwen: Energie besparen met data-analyse'. Inzicht in afwijkingen, historische data en andere factoren zoals het weer om energie te besparen.
 3. Rijksuniversiteit Groningen: 'Sustainable Buildings Competition'. Een platform zodat gebruikers met elkaar de strijd aan kunnen, met spelprincipes, gaan om gebouwen duurzamer te maken.
 4. Universiteit van Amsterdam: 'Van (koper)draad naar Chrome(book)'. Vervang desktops door laptos.

Lees het nieuwsbericht over de 4 winnaars.
Uitgebreide informatie over de Innovatieregeling Duurzaamheid & ICT 2015 vindt u in het reglement (Word).

Winnaars innovatieregeling 2013

 1. Hogeschool van Amsterdam: 'Inzet van SEFlab in het ICT-onderwijs'. Met het SEFlab kan onderzoek gedaan worden naar de energie-efficiëntie van software.
 2. Vrije Universiteit Amsterdam: 'Semi-automated estimation of the cost benefits of green ICT practices'. In dit project wordt een calculator ontwikkeld die een indicatie van een business case kan geven voor groene ICT-praktijken.
 3. Open Universiteit: 'Inquiry based learning with ICT about sustainability and energy conservation'. Dit project is een pilot met mobiele en digitale tools over energiegebruik om in te zetten in het onderwijs.
 4. Open Universiteit: 'Introductory course Green Data Center'. Dit project gaat over het ontwikkelen en gebruiken van lesmateriaal over groene datacentra.
 5. Hogeschool Utrecht: 'Duurzaam worden'. In dit project wordt onderzocht hoe enterprise-architectuur kan bijdragen aan een duurzamere organisatie.

Winnaars innovatieregeling 2012

 1. Hogeschool van Amsterdam: 'Software Energy Footprint Lab'. Een onderzoek naar energiegebruik van softwareapplicaties.
 2. Vrije Universiteit Amsterdam: 'Opening Green ICT Practices to Higher Education'. Een project over ontsluiting van kennis en ervaringen op het gebied van groene ICT in het hoger onderwijs.
 3. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: 'Duurzame opslag van data'. Een onderzoek naar de vraag hoe instellingen slimmer kunnen omgaan met het gebruik en de opslag van data.
 4. Open Universiteit: 'Energy Conservation Behaviour Toolkit'. Een onderzoek naar de vraag hoe gebruikers gemotiveerd kunnen worden om zich duurzamer te gedragen.
 5. Hogeschool Utrecht: 'Duurzaamheidscompetenties verwerven in een virtuele wereld'. Een project over de bijdrage van virtuele omgevingen aan duurzaam leren.

Winnaars innovatieregeling 2011

 1. Hogeschool Utrecht: 'De omslag in het ICT-onderwijs'. Een project over het opzetten van een duurzaam curriculum in het ICT-onderwijs.
 2. Universiteit Utrecht: 'Le dossier sans papier'. Een project over het digitaliseren en centraliseren van studentendossiers tot 1 elektronisch dossier waartoe studenten hun leven lang toegang kunnen blijven houden.
 3. Hogeschool Utrecht: 'Digitale mobiliteit in de HU'. Een project over een variant op het nieuwe werken in een onderwijsomgeving, van het primaire en secundaire proces.
 4. Open Universiteit: 'Energy Awareness Displays: Making the Invisible Visible'. Een project over het inzetten van een combinatie van meetapparatuur waarmee per individu het energiegebruik kan worden gemeten.