Digitale Auteur Identifier (DAI)

Informatie over onderzoek wordt door de instellingen in diverse systemen opgeslagen. Maar een onderzoeker wil deze informatie het liefst bij elkaar gepresenteerd. Met een uniek nummer, de Digital Author Identifier (DAI), kan per onderzoeker een overzicht gemaakt worden van zijn of haar onderzoeksresultaten.

Uniek landelijk nummer voor een onderzoeker

De Digitale Author Identifier (DAI) is een uniek landelijk nummer voor elke onderzoeker, die werkt bij een Nederlandse universiteit of onderzoeksinstituut. De DAI is het enige, onafhankelijke (niet-commerciële) nummer voor de Nederlandse onderzoeker. SURF heeft de DAI ontwikkeld in samenwerking met OCLC PICA, die de DAI's bijhoudt in de Nationale Thesaurus Auteursnamen (NTA).

Toepassingen DAI

De DAI brengt diverse schrijfwijzen van een auteursnaam bij elkaar en maakt onderscheid tussen auteurs met dezelfde naam. Toepassingen van de DAI zijn legio. Zo kan eenvoudig het portfolio van een auteur worden samengesteld, ook al heeft de auteur bij meerdere instellingen gewerkt. Publicaties onder getrouwde- en meisjesnamen worden in één oogopslag zichtbaar.

Informatie geïntegreerd aanbieden

Voor de onderzoeksportal NARCIS is de NARCIS-widget ontwikkeld: deze toont publicatielijsten, die gebaseerd zijn op de DAI. De publicaties worden opgehaald uit de verschillende repositories van Nederlandse wetenschappelijke instellingen. De DAI maakt het mogelijk informatie uit de verschillende repositories geïntegreerd aan te bieden.

Andere Auteur Identifiers

De DAI maakt deel uit van de landelijke kennisinfrastructuur. In de wetenschap zijn ook andere identificerende nummers in gebruik, zoals de ResearcherId of ScopusId. De DAI is echter het enige, onafhankelijke (niet-commerciële) nummer voor de Nederlandse onderzoeker. De DAI is afgestemd op de internationale standaard ISNI.

Persoonlijke DAI opzoeken en helpdesk

Een onderzoeker kan via de onderzoeksportal NARCIS zoeken op zijn of haar DAI.

Relevante publicaties

Laatste wijziging op 05 jan 2017

Meer informatie