Data (management & opslag)

SURF heeft breed assortiment diensten ontwikkeld voor verschillende fasen in de levenscyclus van data. Daarbij gaat het niet alleen om het veilig opslaan van (grote hoeveelheden) data, maar ook om zaken als datamanagement, -replicatie, -behoud en -identificatie.

Toegang aanvragen tot datadiensten 

Welke datadiensten biedt SURF?

  • SURFdrive is een persoonlijke cloudopslagdienst voor het Nederlandse onderwijs en onderzoek, waarmee medewerkers, onderzoekers en studenten gemakkelijk bestanden kunnen opslaan, synchroniseren en delen. De data worden altijd versleuteld over de netwerken verstuurd. Iedere gebruiker krijgt 250 GB opslagruimte. Instellingen in het onderwijs en onderzoek nemen de dienst SURFdrive af en beheren de toegang van gebruikers.
  • Research Drive is bedoeld voor onderzoeksteams die behoefte hebben aan veel opslagcapaciteit en onderzoeksdata willen delen met andere instellingen, het bedrijfsleven of internationale partners.
  • B2SAFE/Data replication maakt het mogelijk om data op een veilige manier op meerdere locaties op te slaan. Om duurzaam te kunnen vaststellen waar de data zich bevinden, wordt gewerkt met persistent identifiers.
  • Het Data Archive van SURFsara is de centrale locatie voor het archiveren en (langdurig) opslaan van data. Vanuit het archief heb je snel toegang tot de rekenfaciliteiten van SURFsara.
  • Data Persistent Identifier (PID) zorgt ervoor dat je data altijd vindbaar zijn en blijven. SURFsara biedt deze dienst aan samen met het European Persistent Identifier Consortium (EPIC).
  • Data Ingest is een service om de data van externe harde schijven over te brengen naar een van de storagesystemen van SURFsara.
  • Object Store is een online opslagdienst die gebruikt kan worden voor het opslaan van grote hoeveelheden onderzoeksdata. De dienst is ideaal voor het opslaan van verschillende soorten gegevens en heeft het vermogen om onbeperkt te groeien terwijl je data snel en eenvoudig toegankelijk blijven.

Langetermijnopslag in Trustworthy Digital Repositories (TDR)

research data netherlandsAls instelling, onderzoekscommunity of onderzoeker kan je (selecties van) je onderzoeksdata voor de lange termijn archiveren in een Trustworthy Digital Repository. De RDNL-partners 4TU.Centre for Research Data, Data Archiving and Networked Services (DANS) en SURFsara bieden deze gestandaardiseerde en goed gedocumenteerde opslag. Financiers eisen steeds vaker dat je jouw onderzoeksdata in een TDR deponeert. Met langetermijnopslag in Trustworthy Digital Repositories (TDR) zorg je dat je onderzoeksdata vindbaar blijven via Persistent Identifiers. Zo kan je bestaande data hergebruiken en je eigen data veilig en langdurig archiveren.

Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.
Laatste wijziging op 15 jan 2019

Meer informatie