Samenwerken online

Studenten, docenten en onderzoekers werken steeds meer online samen. Met zelfgekozen clouddiensten en eigen devices, binnen en buiten de instelling. Dat brengt uitdagingen met zich mee: veilige toegang tot clouddiensten, delen van diensten en data nationaal en internationaal. SURF helpt instellingen om gebruikers hierbij optimaal te ondersteunen.

Werken met clouddiensten en eigen devices

Online samenwerken vindt niet alleen maar plaats via ICT-faciliteiten van de instellingen. Er wordt meer en meer gebruik gemaakt van online diensten in de cloud. Daarnaast gebruiken studenten, docenten en onderzoekers steeds vaker hun eigen (mobiele) devices om online samen te werken. Gebruikers gaan dus steeds meer zelf kiezen. SURFnet speelt op deze ontwikkelingen in met SURFconext, een samenwerkingsinfrastructuur waarin gebruikers op federatieve wijze toegang hebben tot allerlei (cloud)diensten.

Veilig inloggen bij diensten met gevoelige data

Je wilt studenten, docenten en onderzoekers veilige en gecontroleerde toegang bieden tot cloudoplossingen binnen jouw bestaande leer- en werkomgeving. Steeds vaker zijn dat cloudapplicaties met gevoelige data, zoals eHRM, studentinformatiesystemen en onderzoeksregistratiesystemen. Om risico’s op beveiligingsincidenten te beperken, biedt SURF voor deze diensten in SURFconext sterkere vormen van authenticatie dan gebruikersnaam/wachtwoord.

Internationale samenwerking in onderzoek en onderwijs

De onderzoeksgemeenschap is veranderd van gesloten en hiërarchisch in open en transparant. Nederlandse studenten en onderzoekers werken dan ook steeds meer samen in (inter)nationale multidisciplinaire onderzoeksprogramma’s. Het delen van data en informatie met collega’s bij andere instellingen in binnen- en buitenland is echter niet eenvoudig. We helpen je met slimme oplossingen, zoals eenvoudige toegang tot gedeelde diensten via SURFconext.

Laatste wijziging op 09 aug 2016