Tools voor online onderwijs

Dankzij de inzet van docenten, onderwijsondersteuners, IT-afdelingen en vele anderen wordt het onderwijs in Nederland sinds maart 2020 grotendeels online aangeboden. Dat is een onvoorstelbare prestatie. Om online onderwijs te geven zijn digitale tools nodig. Hoe vind je een weg in het grote aanbod van tools? Bekijk onze tips.

tools voor online onderwijs

TIPS VOOR DOCENTEN

1. Gebruik tools die je instelling beheert en ondersteunt

Maak gebruik van de tools die je eigen instelling beheert en ondersteunt. Waarschijnlijk heeft je instelling een digitale leeromgeving, met misschien ook een aparte toetsomgeving en veel andere handige tools. De digitale leeromgeving biedt over het algemeen al heel veel mogelijkheden voor online onderwijs. Vraag bij je instelling welke tools zij beschikbaar hebben en hoe ze je in het gebruik ervan kunnen ondersteunen.

2. Gebruik veilige en betrouwbare tools via SURF

Als je los van het aanbod van je eigen instelling toch nog aanvullende tools nodig hebt, gebruik dan veilige tools. SURF heeft met leveranciers van een aantal tools afspraken gemaakt over bijvoorbeeld privacy en veiligheid, onder andere op basis van het SURF Juridisch Normenkader. Zo zorgen we ervoor dat online onderwijs op een verantwoorde manier plaatsvindt.

Deze SURF-diensten vallen onder de verwerkersovereenkomst die SURF voor zijn eigen diensten afsluit. Deze verwerkersovereenkomst is gebaseerd op de model verwerkersovereenkomst die hoort bij het SURF Juridisch Normenkader, maar wijkt op enkele punten af.

Bekijk de tools die via SURF beschikbaar zijn

Het kan zijn dat deze tools nog niet via jouw instelling worden aangeboden. Neem in dat geval contact op met de IT-afdeling van je instelling. Misschien kan SURF deze tools samen met jouw instelling snel beschikbaar maken voor medewerkers en studenten.

3. Wees terughoudend en kritisch in het gebruik van tools die niet door je instelling of via SURF worden aangeboden

We bevinden ons door covid-19 in een uitzonderlijke situatie. Het kan zijn een tool nog niet via SURF of jouw instelling wordt aangeboden, terwijl je die toch wilt gebruiken. Doe dat altijd in overleg met de afdeling die binnen jouw onderwijsinstelling verantwoordelijk is voor onderwijsapplicaties. Zij kunnen dan samen met jou niet alleen kijken de functionaliteit, maar ook naar de beveiliging en privacy.

Download de poster 'Welke applicaties kan ik nog gebruiken?

Deel je ervaringen

Covid-19 zorgt voor een uitzonderlijke situatie. In een snelkookpan krijgen docenten het onmogelijke voor elkaar. We leren met elkaar met vallen en opstaan. Om je te kunnen ondersteunen met de juiste tools en met de juiste hulp, horen we heel graag je ervaringen en vragen. Laat het ons weten via vraagbaakonlineonderwijs@surf.nl.

TIPS VOOR IT-AFDELINGEN EN ONDERWIJSONDERSTEUNERS

Online tools

Heb je vragen over de digitale leeromgeving, of onderdelen daarvan zoals de toetsomgeving of  tools? Hebben docenten in jouw instelling behoefte aan functionaliteiten die jouw instelling nu nog niet biedt? We hebben een overzicht gemaakt van online onderwijstools. Daarin zitten tools die via SURF beschikbaar zijn, en tools waar SURF (nog) geen overeenkomst mee heeft.

Bekijk de online onderwijstools

Dit overzicht vergelijkt tools niet op functionaliteit of gebruikersvriendelijkheid. Om je beter te kunnen ondersteunen, met de juiste tools, met de juiste hulp, horen we heel graag je ervaringen. Waar loop je tegenaan? Waar heb je op dit moment heel veel behoefte aan? Laat het ons weten via vraagbaakonlineonderwijs@surf.nl. We proberen je zo snel mogelijk te helpen, en onze dienstverlening op basis van je ervaringen nog beter te maken. Niet alles kan op korte termijn, maar wat nu niet kan, nemen we mee naar de toekomst.