Case study: samenwerkingsomgeving met eigen look & feel

Voor het bewaren en delen van grote én kleine datasets kunnen de lectoraten binnen Saxion gebruik maken van Research Drive. Ook samenwerken met bedrijven en eindgebruikers is hiermee een stuk eenvoudiger. Voor de herkenbaarheid en vindbaarheid biedt de hogeschool de dienst aan met een eigen look & feel. “En het loopt storm.”

Twee mannen kijkend op een ipad

Wirwar aan schaduw-IT

“Wij werken aan nanosensoren voor allerlei biochemische processen die zich in het lichaam afspelen. Hierbij kan het om grote metingen gaan, bijvoorbeeld datasets om algoritmen te testen, maar ook om kleine metingen.” Aan het woord is Gerald Ebberink, engineering project manager bij het lectoraat Nanotechnologie van hogeschool Saxion. “Om die data te beheren, was er bij ons een wirwar aan schaduw-IT ontstaan.” Vorig jaar is dat allemaal ondergebracht bij Research Drive, de SURF-dienst waarmee onderzoeksteams tijdens het onderzoek eenvoudig data kunnen opslaan en delen.

“Voor de herkenbaarheid en vindbaarheid van de dienst hebben we voor een eigen naam en look & feel gekozen.”

Onderzoekondersteuning gebundeld

Saxion heeft daarvoor een eigen omgeving gecreëerd: Saxion Research Cloud Drive. Rudy Dokter, Business Informatiemanager Content & Research Services: “Vooral voor de herkenbaarheid en vindbaarheid van de dienst hebben we voor een eigen naam en look & feel gekozen. Al onze onderzoekondersteuning is gebundeld onder de noemer Saxion Research Services. We hebben een eigen website waar we onderzoekers een one-stop-shop bieden. Dit product wordt daar ook aangeboden.”

Zo beschrijvend mogelijk

Bovendien wil Saxion de dienstverlening aan zijn medewerkers zo beschrijvend mogelijk maken en de naam van de technologie vermijden. “Dat toevallig het OwnCloud-softwarepakket erachter zit, is minder belangrijk voor onze gebruikers. Mensen zijn al gewend aan Google Drive. Deze naam appelleert aan het beeld dat mensen van de dienst hebben.”

De portal van Saxion Research Cloud Drive

De portal van Saxion Research Cloud Drive

Informatie delen met partners

Omdat hogescholen praktijkgericht onderzoek doen, werken ze veel samen met bedrijven. “Ook eenmansbedrijven die in de schuur iets hebben ontwikkeld, kloppen bij ons aan. Dan gaan wij ermee aan de slag en zoeken er andere partners bij om het idee verder te ontwikkelen.” Het belangrijkste voordeel van Research Drive is voor Ebberink dan ook dat het platform het mogelijk maakt om informatie te delen met externe partners.

“We gebruiken de Saxion Research Cloud Drive ook voor iets simpels als het indienen van urenstaten. Het is handig dat je die nu op één punt kunt uploaden in plaats van 10 verschillende versies rond te mailen en dan nog een paar keer een nieuwe ‘final’-versie.”

Samenwerken met bedrijven

“Daarvoor was voorheen geen oplossing binnen Saxion. Wij doen veel projecten waarin we samenwerken met bedrijven die ook toegang willen hebben tot algoritmes en notulen van meetings. Dat kunnen technologieleveranciers zijn, bedrijven die de technologie willen gebruiken om bijvoorbeeld in een smartwatch te integreren, of ontwerpers van interfaces of behuizing van meetapparaten. Eindgebruikers zijn bijvoorbeeld sporters of diabetici, die hun metabolisme, insulineniveau, glucose of verbranding willen meten. En de vakgroep Dierecologie van de Universiteit Utrecht wil die meetapparaten aan koeien hangen, die blijkbaar ook een heel andere stofwisseling hebben.”

10 verschillende versies

Zo heb je al snel een waaier aan samenwerkingspartners. “Alle onderdelen moeten samenkomen en iedereen wil van elkaar weten waar de ander mee bezig is. Maar we gebruiken de Saxion Research Cloud Drive ook voor iets simpels als het indienen van urenstaten. Het is handig dat je die nu op één punt kunt uploaden in plaats van 10 verschillende versies rond te mailen en dan nog een paar keer een nieuwe ‘final’-versie.”

Privacygevoelige informatie

Een andere collega werd ermee geconfronteerd dat studenten een abonnement moesten nemen op Dropbox als hun gratis limiet was bereikt. “Vaak wissen oud-studenten dan gewoon hun bestanden. Dat we stages en onderzoeksprojecten van vertrekkende studenten nu netjes kunnen afsluiten en de data kunnen opslaan, is heel welkom. Daarnaast is een belangrijke overweging dat de dienst in Nederland draait, want we werken met privacygevoelige informatie.” Dokter: “Voor dit soort onderzoek-faciliterende diensten is SURF onze preferred supplier. Ook de uitgangspunten van open science en samenwerking spelen daarbij mee.”

"Het loopt storm. Op dit moment maken zo’n 100 onderzoeksprojecten met bijna 300 onderzoekers gebruik van Saxion Research Cloud Drive, en dat aantal groeit nog dagelijks.”

Charmant

“Wat ook charmant is aan deze dienst”, vervolgt Dokter: “onderzoek-facilitering is in het hbo nog lang niet zo volwassen als in de universitaire wereld. Dit is een voorbeeld van hoe we vraag en aanbod zo goed mogelijk bij elkaar brengen. En het loopt storm. Op dit moment maken zo’n 100 onderzoeksprojecten met bijna 300 onderzoekers gebruik van Saxion Research Cloud Drive, en dat aantal groeit nog dagelijks.”

Meer informatie