edusources: landelijk platform met groot aanbod van digitale leermaterialen

edusources is het platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlandse onderwijs. Met edusources hebben docenten, bibliotheekmedewerkers en studenten op 1 plek toegang tot een divers aanbod van digitale leermaterialen. Leermaterialen worden opgeslagen en beschikbaar gesteld binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

Studenten in gesprek

Veelgestelde vragen edusources

Hieronder vind je een aantal veelgestelde vragen over edusources.

Wat is edusources?

edusources is hét platform voor digitale leermaterialen voor het Nederlandse onderwijs. Met edusources hebben docenten, bibliotheekmedewerkers en studenten op één plek toegang tot divers aanbod van digitale leermaterialen. Leermaterialen worden opgeslagen en beschikbaar gesteld binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF. edusources is ontwikkeld mét en voor het Nederlandse (hoger) onderwijs.

Waarom zou ik als instelling edusources afnemen of gebruiken?

edusources biedt een gevarieerd aanbod van digitale leermaterialen op 1 plek: docenten en studenten kunnen digitale leermaterialen van diverse Nederlandse onderwijsinstellingen met gemak delen, vinden en gebruiken. Met edusources kunnen vakcommunity’s gemakkelijk hun materialen etaleren: edusources zorgt dat ze gemakkelijk leermateriaal kunnen uitwisselen en complete collecties beschikbaar kunnen maken. Wil je meer weten over de voordelen van open leermaterialen in de praktijk? Bekijk dan de stappenplannen of laat je inspireren door verhalen van docenten.   
 

Hoe werkt edusources?

Bekijk de infographic. Hier zie je in een oogopslag hoe edusources werkt.

Ik wil mijn leermateriaal delen met collega’s van een andere organisatie. Kan dit met edusources?

Het is mogelijk om materiaal semi-open te delen. Dat betekent dat de informatie over het materiaal voor iedereen (publiek) zichtbaar is, zoals de titel en de auteur. Voor het inzien en downloaden van het materiaal heb je aanvullende rechten nodig. De beheerders van het materiaal zijn zelf in de mogelijkheid om in te stellen wie rechten krijgt om het materiaal in te zien. Zo kan ook materiaal dat niet volledig open gedeeld mag worden, toch voor grotere groepen beschikbaar worden gemaakt. Dit geldt ook voor mensen die niet bij een hogeschool of universiteit werken. Zij kunnen via eduID toegang krijgen.

Wie kan de dienst afnemen?

edusources is af te nemen door alle instellingen die bij SURF zijn aangesloten.

Hoe kan ik als instelling de dienst aanvragen?

Je kunt edusources aanvragen via SURFdashboard. Dit dashboard is toegankelijk voor de SURF-instellingscontactpersonen (ICP) of SURF bevoegde verantwoordelijke van de instelling (BVI). Weet je niet wie dit zijn? Stuur dan een bericht naar info@edusources.nl. We helpen je graag verder.

Wat kost edusources?

edusources is een additionele dienst van SURF en kent 2 licentietypen: een campuslicentie en een licentie voor samenwerkingsverbanden. Deze laatste is onder andere geschikt voor vakcommunity’s. Bekijk de tarieven van edusources.

Waar kan ik terecht voor ondersteuning bij edusources?

Wij bieden vanuit de dienst tweedelijns ondersteuning aan instellingen en vakcommunity’s. De eerstelijns ondersteuning ligt bij de instelling zelf. Iedere instelling of community benoemt 1 contactpersoon die dit coördineert. Verder biedt edusources een actief gebruikersnetwerk, waarin alle contactpersonen zijn verenigd. Ook bieden wij diverse stappenplannen voor medewerkers van mbo-, hbo- of wo-instellingen die willen starten met het delen van open leermaterialen. Meer over de ondersteuning bij edusources.

Ik heb een andere vraag over edusources, waar kan ik terecht?

Je kunt je vraag sturen naar info@edusources.nl.