Verkenning ‘Internet of Things on campus’: SURF wil IoT-toepassingen faciliteren

Het Internet of Things biedt steeds meer mogelijkheden. Tegelijkertijd zijn er nog veel vragen. Hoe kunnen we een juiste keuze maken voor een platform dat voor alle toepassingen werkt?

wat is het internet of things

Coöperatie-gedachte

Binnen SURF werken we samen om de kansen van ict voor onderwijs en onderzoek zo goed mogelijk te benutten. SURF wil samen met de kennisinstellingen in Nederland Internet of Things (IoT)-toepassingen specifiek voor onderwijs en onderzoek ontwikkelen. Zo kan onderwijs meer gepersonaliseerd en flexibeler worden ingericht, onderzoek verbeterd en het smart campus concept verder worden uitgewerkt.

Uitdagingen

Een grote uitdaging is dat zowel voor IoT-sensoren, IoT-netwerk als voor de IoT-datainfrastructuur de huidige markt een verscheidenheid aan mogelijkheden biedt. De protocollen evolueren snel. Er zijn nog steeds veel niet-interoperabele IoT-technologieën en 'Internet of Things' en 'IoT-platforms' blijven containerconcepten. SURF vindt dat een IoT-platform moet zorgen voor een uitbreidbare middleware-laag, die het mogelijk maakt om gegevens van verschillende sensoren op te halen en te bewerken.

Verkenning

Dit Engelstalige document geeft enkele voorbeelden van IoT-pilots die in Nederland en elders zijn uitgevoerd, en geeft een overzicht van de opties voor netwerkprotocollen en IoT-dataplatforms. Ook worden enkele mogelijkheden voor SURF en de bij SURF aangesloten instellingen besproken.