Verkenning: studenten online begeleiden

Online begeleiding van studenten kan een goede manier zijn om intensief contact tussen de docent en de student te onderhouden en de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Maar wanneer heeft online begeleiding echt meerwaarde? En hoe organiseer je verdiepend contact via digitale middelen? Lees het in deze verkenning.

Student

Eerste verkenning op basis van praktijkvoorbeelden

Voor de verkenning van dit thema brachten we 5 instellingen bij elkaar die al ervaring hebben met het online begeleiden van studenten. Zij bespraken welke kansen en behoeften er rondom dit actuele thema zijn en stelden een lijst van do’s & don’ts samen. In Studenten online begeleiden(pdf) zijn hun conclusies samengevat en vind je een korte beschrijving van hoe zij online begeleiding van studenten in de praktijk toepassen.

Jaarthema pijler Online onderwijs

In de stimuleringsregeling Open en online onderwijs is in 2019 het online begeleiden van studenten het jaarthema van de pijler Online onderwijs. Dankzij de subsidie kun je gemakkelijker experimenteren met het inrichten van het online begeleiden van studenten en te onderzoeken wat in je eigen context effectief is.