Veilig digitaal toetsen

Digitaal toetsen bespaart je nakijktijd, maakt snelle analyse van de uitkomsten van (tussen)toetsen mogelijk en kan studenten van gerichte feedback voorzien. Als je serieus werk wilt maken van digitaal toetsen, bijvoorbeeld als je het voor een hele opleiding of instelling wilt invoeren, dan loop je tegen verschillende vraagstukken aan.

 

Een lege zaal waar digitaal getoetst wordt

Virtuele toetswerkplek

Voor digitaal toetsen heb je technische voorzieningen nodig. Samen met de SIG Digitaal toetsen ontwikkelde SURF een proof of concept (PoC) van een virtuele toetswerkplek. Studenten maken hierin veilig een toets en leveren deze in bij de docent. SURF wil van deze PoC een dienst ontwikkelen.

Wensen en eisen voor een virtuele toetswerkplek
Minimal viable product (MVP) Virtuele toetswerkplek

Hoe werkt de virtuele toetswerkplek?

Om aan een toets te beginnen, logt een student in op een apparaat (laptop, desktop, chromebook) met het instellings-ID. De virtuele werkplek start nu alleen met de essentiele applicaties en bestanden op; de toets start automatisch. De student maakt de toets en levert deze in. Bij het afsluiten wordt een back-up gemaakt.

Demo van proof of concept virtuele toetswerkplek via Azure

De SIG Digitaal toetsen werkte een voorstel uit voor een algemeen inrichtingsmodel voor flexibel toetsen. Hiermee is een PoC ontwikkeld van een virtuele toetswerkplek via Azure. Bekijk de uitgebreide demo van de PoC in de onderstaande video. Met de proof of concept kun je nu een toets afnemen met RStudio en SPSS. In de toekomst kunnen docenten en it-functionarissen kiezen uit een ruimer aanbod van ondersteunde software en profielen.

  Voordelen virtuele toetswerkplek met Azure-cloudtechnologie

  • Onbeperkte capaciteit en automatisch schaalbaar.
  • Lage investeringskosten vooraf.
  • Nodige licenties (Microsoft 365 of Windows 10) vaak al beschikbaar.
  • Betaal wat je gebruikt (pay per use).
  • Flexibel te schikken binnen het de bestaande aanbod aan systemen van instellingen.
  • Authentiek toetsen: Eenvoudig studenten toetsen in de software die gebruikt worden in de praktijk (denk bijvoorbeeld aan SPSS, Autocad, Excel).

  Van innovatie naar dienstontwikkeling

  SURF wil van deze PoC een dienst maken onder SURFcumulus. Dienstontwikkeling doet SURF samen met de aangesloten instellingen. Inventariseren van alle wensen en eisen onder onze instellingen resulteerde in een beschrijving van een minimal viable product (MVP) voor de virtuele toetswerkplek. De komende maanden gaan we de markt verkennen, op zoek naar marktpartijen die deze toetswerkplek kunnen en willen leveren.

  Download MVP voor de virtuele toetswerkplek