Voorop in trust en identity

Met één gebruikersnaam en wachtwoord inloggen bij alle clouddiensten die jouw instelling gebruikt, dat is het doel. Het team van SURFconext zorgt daarvoor. Niet alleen nu, maar zeker ook in de toekomst. Teamhoofden Michiel Schok en Femke Morsch en (technisch) productmanagers Arnout Terpstra en Bart Geesink vertellen over hun innovatieve werk.

Achter de schermen bij Trust & Identity

Er zijn eigenlijk twee teams, één dat zich bezighoudt met innovatie en het andere verzorgt de dagelijkse gang van zaken, toch?
“Klopt. Een deel van de medewerkers zorgt voor de operationele dienstverlening van SURFconext en SURFsecureID”, vertelt Michiel Schok. “Het andere pioniert en voert pilots uit. Uiteindelijk realiseren we dan nieuwe diensten, die naar het eerste team overgaan.” Bart Geesink: “Maar helemaal strikt is het natuurlijk niet. Nieuwe ideeën groeien. Het zijn kindjes die steeds groter worden. Die ruimte voor innovatie is er binnen beide teams.”

Als voorbeeld geeft Femke Morsch de toepassing van de internetstandaard OpenID Connect binnen SURFconext: “Dat was echt een gezamenlijke inspanning van de teams van innovatie en exploitatie.” “We besloten gezamenlijk een expertmeeting te houden”, vertelt Arnout Terpstra verder. “We nodigden vier experts uit, mensen van onder andere Microsoft en Yubico, die zelf hebben meegeschreven aan de standaard OpenID Connect. Drukbezette mensen die geheel vrijwillig tijd voor ons vrijmaakten omdat ze het interessant vinden hoe wij hun standaard willen gebruiken voor onze doelgroep. En ze willen meedenken over de kansen en uitdagingen. Geesink: “Nou ja, het kostte ons een paar kilo pepernoten!"

Achter de schermen bij Trust & Identity

Achter de schermen bij team trust & identity

Klinkt goed. Wat is OpenID Connect?
Terpstra: “Via SURFconext kunnen gebruikers met één inlog bij allerlei verschillende diensten terecht. Dat verloopt via een bepaalde internetstandaard: SAML. Maar sinds 2017 kan dat bij SURFconext ook via OpenID Connect.” “Hiermee kunnen we gemakkelijker diensten en websites ontsluiten, eenvoudiger inloggen op een website óf - steeds belangrijker tegenwoordig - op een app op je telefoon”, legt Geesink verder uit. "De voordelen van SURFconext gelden nu dus ook voor mobiele apps. Daarnaast is het ook mogelijk om via SURFconext en OpenID Connect de API's van de instelling af te schermen. Met een API (Application Programming Interface) kunnen softwareprogramma’s onderling communiceren. Zo maken we het mogelijk dat studenten met één keer inloggen via SURFconext persoonlijke informatie zoals vakken en cijfers kunnen bekijken in een app.”

Schok: “Het grootste voordeel is nog wel de onafhankelijkheid van grote aanbieders als Microsoft en Google. Dat is ook de reden dat partijen binnen en buiten Nederland interesse tonen in onze oplossing. Met Google kun je bijvoorbeeld alleen werken in Google Docs of Google Calendar. Met SURFconext en OpenID Connect zijn instellingen niet langer afhankelijk van grote aanbieders en de keuzes die zíj maken. Dankzij de open standaard kun je alles aan alles koppelen.”

SURFconext: de cijfers
  • 15 mensen in het team
  • 5 miljoen logins per week
  • 1,5 miljoen unieke gebruikers
  • 31 procent groei per jaar van het aantal diensten
  • 34 procent groei per jaar van het aantal inlogs

Veel aandacht dus. Samenwerking loont.
Terpstra: “Je merkt dat de instellingen vertrouwen in ons hebben. Als het een keer misgaat, dan weten ze dat we het snel oplossen.”

"Het beste bedankje dat we kunnen krijgen, is de vrijheid om te innoveren!"
Femke Morsch

“Het beste bedankje dat we kunnen krijgen, is de vrijheid om te innoveren”, vindt Morsch. “Dat ze zeggen: als jullie een nieuwe release hebben, prima. We vertrouwen jullie. SURFconext verwerkt 5 miljoen logins per week en dat doen we heel betrouwbaar. Toch kunnen we ook dit soort hele innovatieve functionaliteiten toevoegen aan onze diensten, het nieuwste van het nieuwste op het vlak van trust en identity. Dát maakt deze teams zo uniek.”

Tekst: Marieke Linn

Voorop in trust and identity is een artikel uit het SURF Magazine December 2019.

SURF Magazine decembereditie 2019