‘Weer jaren vooruit dankzij SURFnet8’

Niet alleen 10 of 40, maar ook 100 gigabit per seconde (Gbit/s) is mogelijk bij SURFnet8. Zo beschikken instellingen over een modern netwerk waarmee ze weer jaren vooruit kunnen. Meer snelheid betekent meer data versturen en efficiënter werken. Universiteit Wageningen en JIVE stapten al over op de 100 Gbit/s-poort.

Close-up netwerkkabels

Migratie SURFnet8

De migratie van SURFnet7 naar SURFnet8 is in volle gang. Dit gebeurt deels naast het huidige productienetwerk en wordt langzaam per locatie en dienst uitgebreid. Een omvangrijk project dat op verschillende lagen van het netwerk speelt. Belangrijke uitgangspunten bij deze vernieuwing zijn een kwalitatief hoogwaardige netwerkarchitectuur en een open, programmeerbaar en vooral ook snel netwerk.

Virtuele radiotelescoop

Het Joint Institute for VLBI ERIC (JIVE) is één van de eerste instellingen die profiteert van de nieuwe 100 Gbit/s-aansluiting. De organisatie koppelt de waarnemingen van radiotelescopen over heel de wereld om zo een virtuele radiotelescoop te maken die beelden van zeer hoge resolutie produceert. Met deze VLBI-techniek is bijvoorbeeld recentelijk voor het eerst een afbeelding van een zwart gat gemaakt, waarbij ook wetenschappers van JIVE betrokken waren. JIVE zorgt dat astronomen uit de hele wereld optimaal gebruik kunnen maken van dit netwerk van telescopen. Paul Boven van JIVE: “Daarbij kan een enkele waarneming soms al een bandbreedte van 25Gbit/s hebben.”

Zwarte gat (copyright EC)

Zwarte gat (copyright EC)

“Netwerkstromen blijven groeien in alle mogelijke toepassingen"
Ron Lukassen van Wageningen University & Research

Blijven groeien

Ook Ron Lukassen van Wageningen University & Research vertelt dat zijn instelling aan de grens zat van de belasting bij de huidige aansluiting. “Netwerkstromen blijven groeien in alle mogelijke toepassingen. Zo zie je dat er meer cloudtoepassingen gebruikt worden, alles wat eindigt op -aaS. Ook Office 365 en OneDrive hebben bijvoorbeeld invloed op de verkeersstroom. Stel dat je niets doet, dan wordt een verbinding traag of vinden er verstoringen plaats. Dat punt hadden we nog niet bereikt, we gaan tijdig over. Met deze nieuwe aansluiting kunnen we weer jaren vooruit.”

"De nieuwe aansluiting scheelt tijd, energie en dus ook CO2-uitstoot. En wie weet zorgt het weer voor nieuwe ontdekkingen”
Paul Boven van JIVE

Tijd, energie en CO2-uitstoot

“Een enorme stap vooruit”, beaamt Boven. “Traditioneel werden waarnemingen via disks verzonden, zodat JIVE de gegevens kon verwerken. Dat kunnen we nu gewoon in realtime via het netwerk doen. Dankzij de nieuwe aansluiting stijgt de gevoeligheid van de radiotelescopen, die direct gerelateerd is aan de hoeveelheid data. Ook kunnen we meer telescopen aan het netwerk toevoegen, waarmee niet alleen het aantal stijgt, maar ook de spreiding van de telescopen verbetert. Dat heeft allemaal een positief effect op de kwaliteit van de waarnemingen. De nieuwe aansluiting scheelt tijd, energie en dus ook CO2-uitstoot. En wie weet zorgt het weer voor nieuwe ontdekkingen.”

Overweeg je ook een upgrade van je IP-aansluiting? Neem contact op met jouw accountadviseur om de mogelijkheden te bespreken.