SURF Onderwijsawards

Jaarlijks reiken we prijzen uit om onderwijsvernieuwers een podium te geven om hun impact en bereik te vergroten én om anderen te inspireren. Wie nomineer jij voor de SURF Onderwijsawards 2021? In september kan je iemand nomineren.

Onderwijsawards-prijzen-2019

Willem van Valkenburg: winnaar SURF Onderwijsawards 2020

Willem van Valkenburg (TU Delft) is een van de winnaars van de SURF Onderwijsawards 2020. Hij is mede-oprichter en directeur van de de Extension School voor open en online onderwijs van de TU Delft. Hij ademt onderwijs, aldus zijn collega's.

Willem van Valkenburg- Onderwijsawards 2020

Wie is Willem?

Willem van Valkenburg is een onderwijsinnnovator pur sang. Hij staat bekend als een gedreven ambassadeur voor onderwijsvernieuwing die erin slaagt om anderen mee te nemen in zijn enthousiasme. Willem is zowel nationaal als internationaal actief op het gebied van open onderwijs. Hij was nauw betrokken bij het ontstaan van de OpenCourseWare-website van TU Delft, die het delen van online leermaterialen een flinke boost gaf. Ook is hij een van de oprichters van de Extension School voor open en online onderwijs van de TU Delft. Binnen dit programma is TU Delft uitgegroeid tot een van de leidende onderwijsinstellingen voor open en online education wereldwijd. Momenteel leidt Willem de Extension School.

Daarnaast is hij president van de board of directors van Open Education Global. In deze rol heeft hij Nederland op de kaart gezet als innovator in open onderwijs en bracht hij een editie van de OE Global conferentie naar Nederland. Zijn visie op en ervaring met onderwijsinnovatie deelt Willem met liefde in zijn blog over open en online onderwijs en op Twitter.

Dit zeggen collega's over Willem

'Willem is uniek. Hij ademt onderwijs. Hij kan op alle niveaus meedenken en kent alle stakeholders in de waardeketen. Door de combinatie van een analytische en doelgerichte mindset en het vermogen om mensen en organisatie in beweging te brengen, weet hij dingen voor elkaar te krijgen. Hij zet organisaties op die onderwijsinnovaties succesvol integreren in de lokale onderwijscultuur. Hij heeft visie en is een innovator. Ook is hij een excellente scout voor het binnenhalen van talenten en internationale expertise naar de TU Delft.'

Dit zegt de jury over Willem:

'Onvermoeibaar zet Willem zich in voor open onderwijs en hij krijgt daarbij veel voor elkaar. Lang voordat de rest van Nederland eraan toe was, zette de TU Delft al gedurfde stappen in het open beschikbaar stellen van leermaterialen. Willem is een grote drijvende kracht geweest achter het openstellen van het onderwijs van de TU Delft. Mede dankzij hem is de TU Delft een enorme voorloper op dit gebied. Hij is altijd bereid om geleerde lessen te delen met iedereen die daarvoor belangstelling heeft. Zijn kennis en drive worden nationaal en internationaal gezien en gewaardeerd, onder meer binnen het Open Education Global.'

'Voor goede plannen is altijd geld te vinden'
Willem van Valkenburg