Kaart van Europa met alle deelnemende landen in blauw en de rest in grijs
Nieuws

Aanbesteding voor pan-Europese inkoop van clouddiensten gepubliceerd: OCRE 2024

Samen met 38 andere Nationale Onderzoeks- en Onderwijsnetwerken (NREN's) publiceert SURF via GÉANT een nieuwe aanbesteding voor grootschalige inkoop van clouddiensten voor de pan-Europese onderzoeks- en onderwijsgemeenschap: OCRE 2024. Vanaf 2025 biedt de uitkomst hiervan de basis van clouddiensten die je via SURFcumulus afneemt.

Vernieuwd aanbod clouddiensten

Sinds 2016 kunnen onderzoeks- en onderwijsinstellingen rechtmatig en kosteneffectief commerciële clouddiensten aanschaffen en gebruiken, zonder eigen aanbesteding. SURF slaat samen met de andere NREN's en GÉANT een brug tussen de onderzoeks- en onderwijsinstellingen en leveranciers van clouddiensten. Met de OCRE 2024-aanbesteding vernieuwen we ons SURFcumulus-aanbod nu voor de tweede keer. Deze richt zich net als de OCRE 2020-aanbesteding op een divers portfolio clouddiensten.

Kaart deelnemende NREN's OCRE 2024

SURFcumulus als standaard levermodel voor clouddiensten

SURFcumulus is inmiddels het standaard levermodel binnen ons netwerk: op dit moment gebruikt het merendeel van de SURF-leden deze dienst. Ook met de nieuwe OCRE 2024-aanbesteding besparen instellingen tijd en moeite op individuele aankopen, minimaliseren inkomende en uitgaande kosten, en hebben toegang tot onder andere kortingen en exit-ondersteuning. Dankzij onze samenwerking met SIVON krijgen het basisonderwijs en voortgezet onderwijs vanaf 2025 ook toegang tot de clouddiensten.

Verwachting voor OCRE 2024

Persoon met laptop en tekent documenten

SURF is betrokken bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten en beoordeelt ook de inschrijvingen mee. De OCRE 2020-aanbesteding had 1000 inschrijvingen en zowel Amerikaanse als een flink aantal Europese cloudaanbieders. 

Wij verwachten voor OCRE 2024:

  • Zowel Nederlandse, Europese als Amerikaanse cloudleveranciers beschikbaar.
  • Het aantal inschrijvingen voor de 39 landen neemt toe naar 2000-3000.
  • Een totale waarde van meer dan 1 miljard euro voor het gebruik over de contractperiode van 5 jaar.

Webinar op 4 april over OCRE 2024

Wil je meer weten over OCRE 2024? Sluit dan aan op 4 april. Tijdens het webinar hoor je meer over:

  • het voortraject
  • de tijdsplanning
  • de belangrijkste eisen en wensen
  • de verschillen tussen de OCRE-aanbesteding van 2024 en 2020 

Ga naar de inschrijfpagina