Onderzoekers in workshop met beeldscherm
Nieuws

Resultaten Digital Competence Center-initiatieven 2023

De Digital Competence Centers (DCC) vergemakkelijken kennisdeling tussen instellingen en stimuleren samenwerking bij de ontwikkeling van digitale diensten. Voor 2023 zijn er in totaal negen DCC-projecten toegewezen: acht projecten en een pilot. Vijf van deze negen DCC- (consortium)trajecten worden dit jaar afgerond, een project is in het begin van het jaar in goed overleg stopgezet en drie projecten zijn verlengd tot juni 2024 om diverse redenen.

Overzicht 2023

Pilot 1: Enhancing FAIR Data Point’s search capability as a FAIR service

Doel

Vindbaarheid van datasets verbeteren en onderzoekers een effectievere manier bieden om door uitgebreide datasets te navigeren. Zoek- en rangschikkingsmogelijkheden van een FAIR Data Point verbeteren door een semantisch datasetzoekraamwerk te ontwikkelen. Hiermee wordt de zoekopdracht efficiënter gemaakt en wordt een rangschikkingsalgoritme in de stijl van Pagerank gebruikt op basis van gekoppelde metadata.

Voor wie

Onderzoekers en professionals in het gebied van life science die gebruikmaken van FAIR Data Points

Voordelen

- Aanzienlijke verbetering van de vindbaarheid van datasets

- Efficiëntere semantische zoekmogelijkheden

- Sneller navigeren door grote datasets

- Toepasbaarheid op diverse domeinen

- Ondersteuning van FAIR-principes

- Ontwikkeling van een werkend prototype voor praktische implementatie

Resultaten

Afgerond. Binnenkort worden de resultaten gedeeld.

Consortium

Radboudumc Technology Center (RTC) Data Stewardship, Netherlands X-omics Initiative, SURF

Project 1: Yoda Uptake

Doel

Het vergroten en versterken van de Yoda-gebruikersgroep in Nederland door het vormen van een duurzaam Yoda-consortium. Dit wordt bereikt door het ontwikkelen van een blauwdruk (Yoda Toolkit) voor het technisch en organisatorisch opzetten van een Yoda-omgeving en door 3-5 instellingen te ondersteunen bij de organisatorische implementatie van Yoda. Het project beoogt een breed aanbod van Research Data Management (RDM)-diensten voor onderzoekers te realiseren, het gebruik van Yoda uit te breiden en samenwerking tussen instellingen te optimaliseren binnen het kader van FAIR en Open Science in Research Data Management beleid.

Voor wie

Onderzoekers die behoefte hebben aan effectieve tools voor het veilig opslaan, delen en hergebruiken van onderzoeksdata.

Voordelen

  • Verbeterde Research Data Management-diensten
  • Optimale facilitering van samenwerking tussen instellingen
  • Uitbreiding van de Yoda-gebruikersgroep in Nederland
  • Implementatieondersteuning voor 3-5 consortiuminstellingen en in de toekomst voor geïnteresseerde instellingen in Yoda
  • Bijdrage aan FAIR en Open Science
  • Vorming van een duurzaam Yoda-consortium voor continue ondersteuning en samenwerking.

Resultaten

Afgerond. Bekijk de resultaten van het project Yodat Uptake. 

Consortium

Vrije Universiteit, Tilburg University, Wageningen University & Research, Erasmus Universiteit Rotterdam, Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit van Amsterdam, Amsterdam UMC (samenwerking van VUmc en AMC), Leiden University, SURF

Project 2: Yoda Repository en CRIS Integratie

Doel

Yoda is een open source platform dat onderzoekers, instellingen en samenwerkingsprojecten ondersteunt bij het beheren en delen van data tijdens en na onderzoek. Aangeboden als dienst door SURF, groeit Yoda in gebruik bij diverse instellingen en vormt het een cruciale bouwsteen in het nationale data-ecosysteem. Het doel van het project is om Yoda te integreren met de Nederlandse CRIS- en repository-infrastructuur. Hierdoor kunnen onderzoekers efficiënt, veilig en FAIR hun data deponeren in het gewenste repository na afloop van het onderzoek, wat de adoptie van zowel Yoda als nationale repositories bevordert.

Voor wie

Onderzoekers, instellingen en samenwerkingsverbanden in Nederland die gebruikmaken van het Yoda-platform

Voordelen

Het voordeel van het Yoda-project is dat onderzoekers na afronding van hun onderzoek efficiënt, veilig en volgens (FAIR) principes hun data in het gewenste repository kunnen deponeren. Door integratie met de Nederlandse CRIS- en repository-infrastructuur wordt dubbel invoerwerk voorkomen, wat de adoptie van Yoda en nationale repositories vergroot. Hierdoor wordt het makkelijker voor onderzoekers om hun data te beheren en delen, en verantwoording af te leggen over het gebruik ervan.

Resultaten

Project loopt nog door tot en met mei 2024

Consortium

Universiteit Utrecht, SURF

Project 3: Next Generation Research Data Repositories

Doel

Onderzoekers effectieve tools bieden voor efficiënte data-exploratie. Dit door verbetering van de onderzoeksdatabank 4TU.ResearchD door rekencapaciteit te integreren via het Djehuty-platform. Op de gemaakte platform Open Data Explorer kunnen onderzoekers direct ter plaatse data analyseren met behulp van Virtual Research Environments (VREs). Lokale hosting minimaliseert dataoverdracht, terwijl een pilotstudie de haalbaarheid van het gebruik van de SURF-infrastructuur test. Het project omvat de ontwikkeling van kant-en-klare notebooktemplates.

Voor wie

Onderzoekers die gebruikmaken van het 4TU.ResearchData-repository

Voordelen

Verbetering van de mogelijkheden voor onderzoekers om direct ter plaatse data te analyseren door middel van geïntegreerde rekencapaciteiten via Virtual Research Environments (VREs). Dit resulteert in een efficiënter en toegankelijker proces voor data-exploratie, wat onderzoekers in staat stelt om hun werk sneller en effectiever uit te voeren zonder de noodzaak van uitgebreide dataoverdracht.

Resultaten

Het project bevindt zich in de testfase. De testomgeving is tot eind januari 2024 open voor feedback. 

Consortium

University of Twente, Technische Universiteit Delft, SURF

Project 4: Integrated data submission system

Doel

Het doel van het project is om de belangrijkste Nederlandse onderzoeksdatarepositories (DANS, 4TU.ResearchData, SURF) samen te brengen door een geïntegreerd data-indieningssysteem te creëren. Dit systeem vereenvoudigt het proces voor onderzoekers om hun data FAIR te maken en helpt bij het kiezen van de meest geschikte repository voor hun onderzoeksoutput. De integratie van de repositories vermindert de verwarring voor onderzoekers en verbetert de efficiëntie van middelen aan de zijde van de repositories. Het project beoogt ook een gedeelde API en gebruikersinterface te ontwikkelen voor het indienen van gegevens, evenals het vaststellen van workflows en minimale standaarden voor deelnemende repositories. Het technische en beleidsmatige werk wordt parallel uitgevoerd, ondersteund door een gedeelde ontwikkelaar en bestaand personeel van de betrokken organisaties.

Voordelen

Het project vereenvoudigt het indieningsproces voor onderzoekers, bevordert efficiënt gebruik van middelen door samenwerking tussen belangrijke Nederlandse datarepositories, verbetert duidelijkheid voor onderzoekers over waar ze hun gegevens moeten indienen, en stimuleert het naleven van FAIR-principes (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable).

Voor wie

onderzoekers en instellingen in Nederland die gebruikmaken van onderzoeksdatarepositories, waaronder DANS, 4TU.ResearchData, en SURF

Resultaten

Project loopt nog door tot en met maart 2024

Consortium

Delft University of Technology, SURF

Project 5: Fair FAIR SaaS for DCC

Doel

Het project beoogt institutionele Data Coördinatie Centra (DCC's) kosteneffectief, schaalbaar en duurzaam gebruik te laten maken van FAIR-services via FAIR Software as a Service (FAIR-SaaS) op de SURF-infrastructuur. Dit omvat het implementeren van gemeenschappelijke FAIR Data Points (FDP's) en het ontwikkelen van specifieke FAIR-SaaS voor klinische data catalogi, API-generatie en federatieve analyses. Het project vereenvoudigt processen voor DCC's, draagt bij aan de nationale gezondheidsinfrastructuur, bevordert het gebruik van gemeenschappelijke API's en verbetert de bruikbaarheid van FAIR Data Points. Het beoogt duurzaamheid via een op te stellen bedrijfsmodel.

Voordelen

Het project biedt kosteneffectieve, schaalbare, en duurzame toegang tot FAIR-services voor institutionele Data Coördinatie Centra (DCC's) via FAIR Software as a Service (FAIR-SaaS) op de SURF-infrastructuur. Dit omvat de implementatie van gemeenschappelijke FAIR Data Points (FDP's) en specifieke FAIR-SaaS voor klinische data catalogi, API-generatie, en federatieve analyses. De voordelen omvatten vereenvoudigde processen voor DCC's, bijdrage aan de nationale gezondheidsinfrastructuur, bevordering van het gebruik van gemeenschappelijke API's, en verbeterde bruikbaarheid van FAIR Data Points, met duurzaamheid als doel via een bedrijfsmodel.

Voor wie

Het project is bedoeld voor institutionele Data Coördinatie Centra (DCC's), die het gebruik van FAIR-services willen optimaliseren via FAIR Software as a Service (FAIR-SaaS) op de SURF-infrastructuur.

Resultaten

Project loopt nog door tot en met mei 2024

Consortium

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCUtrecht), de Universiteit Twente (UTwente), het Erasmus Medisch Centrum (ErasmusMC), de Vrije Universiteit (VU), het Radboudumc, Maastro, de Dutch Techcentre for Life Sciences (DTLS), Health-RI, het Amsterdam UMC (AmsterdamUMC), en het eScience Center, SURF

Project 6: Inter-Repository Search Interfase

Doel

Het doel van het project is om een faciliteit te creëren die het mogelijk maakt om te zoeken in meerdere (Nederlandse) wetenschappelijke datarepositories vanuit een enkele interface. Een dergelijke voorziening zou onderzoekers en andere gebruikers verlossen van het tijdrovende werk van het zoeken en bezoeken van verschillende repositories bij het zoeken naar onderzoeksdata voor hergebruik of andere doeleinden. De voorziening zal de vindbaarheid van gegevens vergroten en bijdragen aan de algemene FAIR-vriendelijkheid van onderzoeksgegevens.

Voordelen

Het project biedt voordelen zoals tijdsbesparing en efficiëntie voor onderzoekers door een gecentraliseerde zoekfaciliteit te creëren voor meerdere Nederlandse wetenschappelijke datarepositories. Dit vergroot de vindbaarheid van onderzoeksgegevens en draagt bij aan de algemene FAIR-vriendelijkheid. Het project sluit aan bij nationale initiatieven zoals de Open Kennisbank en Europese ontwikkelingen in de European Open Science Cloud (EOSC).

Voor wie

Voor onderzoekers en andere gebruikers die toegang willen hebben tot wetenschappelijke onderzoeksgegevens.

Resultaten

Afgerond. Resultaten volgen later.

Consortium

Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), SURF

Project 7: Fair Yoda for Communities

Doel

Institutionele DCCs (Data Competence Centers) in staat te stellen FAIR-services (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) kosteneffectief, schaalbaar en duurzaam te implementeren. Dit wordt bereikt door het leveren van 'FAIR Software as a Service' (FAIR-SaaS) via de SURF-infrastructuur. Het project richt zich op het ontwikkelen van FAIR-SaaS voor het lokaal implementeren van FAIR Data Points (FDPs) met vooraf geconfigureerde schema's voor klinische gegevenscatalogi en terminologiemappings, het genereren van gemeenschappelijke API's vanuit FAIR-metadata, het analyseren van de vereisten voor FAIR-SaaS om compute-capaciteit geschikt te maken voor federated analytics, en het ontwikkelen van een bedrijfsmodel om de duurzaamheid van FAIR-SaaS te waarborgen. Over het algemeen beoogt het project de bijdrage van DCCs aan de nationale gezondheidsinfrastructuur te vereenvoudigen, met de nadruk op het voldoen aan internationale normen en het verbeteren van de bruikbaarheid van FDPs.

Voor wie

Onderzoekers en professionals die betrokken zijn bij institutionele Data Competence Centers (DCCs) en die werken aan gezondheids- en levenswetenschappen.

Voordelen

Een groot voordeel van het project is dat het institutionele Data Competence Centers (DCCs) in staat stelt om kosteneffectief, schaalbaar en duurzaam FAIR-services te implementeren. Dit verbetert de toegankelijkheid en interoperabiliteit van gezondheidsgegevens, draagt bij aan nationale en internationale standaarden, en vereenvoudigt het onderhoud voor FAIR-experts, wat gunstig is voor onderzoekers en professionals in de gezondheids- en levenswetenschappen.

Resultaten

Afgerond.

Consortium

Leiden University Medical Center, Vrije Universiteit, Wageningen University, Erasmus Universiteit Rotterdam, SURF

Project 8: Your Virtual Research Assistance (uit 2022)

Doel

Het samenbrengen van de grotere Nederlandse onderzoeksdatarepositories (DANS, 4TU.ResearchData en SURF) via realisatie van een geïntegreerd systeem voor het indienen van gegevens. Dit systeem heeft als doel het gemakkelijker te maken voor onderzoekers om onderzoeksgegevens FAIR (Findable, Accessible, Interoperable, Reusable) te maken en hen te assisteren bij het kiezen van het meest geschikte repository voor hun specifieke onderzoeksoutput.

Voor wie

Onderzoekers die gebruikmaken van de onderzoeksdatarepositories van DANS, 4TU.ResearchData en SURF.

Voordelen

  • Vereenvoudiging en versnelling van het proces voor onderzoekers om hun gegevens FAIR te maken.
  • Overzicht bieden aan onderzoekers welk repository te gebruiken
  • Verkorten van de tijd die onderzoekers nodig hebben om gegevens in te dienen
  • Vergroten van de samenwerking tussen de grotere Nederlandse datarepositories

Resultaten

In goed overleg is besloten om dit project in het eerste kwartaal van 2023 te beëindigen. Er zijn belangrijke leerpunten uit dit project getrokken. Een daarvan is de noodzaak van sterke begeleiding om de focus op de doelen te behouden, wat ontbrak in het YVRA-project door een gebrek aan projectmanagement in de beginfase. De consortiumpartners realiseerden zich onvoldoende dat het vanwege het innovatieve karakter nodig was om projectpersoneel structureel aan te stellen, wat leidde tot vertragingen in discussies over scope en doelen. Daarnaast nam het opstellen van een consortiumovereenkomst veel tijd in beslag. Ons advies is om een generiek consortiumdocument te ontwikkelen voor alle SURF-DCC gefinancierde projecten.

Consortium

Vrije Universiteit, SURF

Meer over een Digital Competence Center

Een digital Competence Center (DCC) is een samenwerking dat expertise biedt voor de digitalisering van onderzoek. Het bundelt kennis om onderzoekers te helpen bij het verzamelen, opslaan en verwerken van data, waardoor ze beter kunnen profiteren van de mogelijkheden van digitale transformatie. Een DCC vergemakkelijkt kennisdeling tussen instellingen en stimuleren samenwerking bij de ontwikkeling van digitale diensten. Ze speelt een cruciale rol in het begeleiden van onderzoekers door onbekend terrein in de snel evoluerende wereld van digitale wetenschap.

Dit artikel is relevant tot