Nieuws

Podcast SURF Sounds: Responsible AI in onderwijs en onderzoek

ArtificiaI intelligence biedt prachtige kansen voor onderwijs en onderzoek, maar er zijn ook risico’s. Denk aan discriminatie en mogelijk verlies van controle als AI slimmer wordt dan wijzelf. In deze aflevering gaan we in gesprek met Peter-Paul Verbeek, techniekfilosoof en rector magnificus van de UvA, en Duuk Baten, adviseur responsible AI bij SURF.
Podcast SURF Sounds: Responsible AI in onderwijs en onderzoek

Invloedrijke experts, hoogleraren en techbazen waarschuwden onlangs voor de snelle opmars van AI en pleitten zelfs voor een tijdelijke ontwikkelstop. Is een ontwikkelstop ook in onze sector van toepassing? Welke risico’s en uitdagingen zien we in het onderwijs en onderzoek in het doorontwikkelen en gebruiken van AI? En hoe kunnen onderwijs- en onderzoeksinstellingen zorgen voor verantwoordelijk gebruik van AI?

We gaan erover in gesprek met Peter-Paul Verbeek, rector magnificus van de Universiteit van Amsterdam en Duuk Baten, adviseur responsible AI bij SURF.

Ik zie kunstmatige intelligentie eigenlijk als een nieuwe technische infrastructuur van ons denken
Peter-Paul Verbeek

Wil je meer weten over techniekfilosofie in het algemeen? Volg dan de tip van Duuk en lees het boek 'What things do' (in het Nederlands 'De daadkracht der dingen') van Peter-Paul Verbeek of volg de tip van Peter-Paul voor meer inzicht in AI en verantwoord gebruik wereldwijd via: www.unesco.org/en/artificial-int…mmendation-ethics.

Luister de podcast op je favoriete platform