Uiteindelijk zijn het de ict-specialisten die onze sector veilig houden. Maar met software as a service en cloud-oplossingen verdwijnt veel van hun werk en daarmee uiteindelijk ook de expertise. Dat is zeer onwenselijk, stellen twee van onze gasten die we eerder hoorden in deze serie Bert Hubert (afl. 1) en Roland van Rijswijk-Deij (afl.2). In deze korte aflevering zoeken we naar de oplossing.
Hoe kan het dat bestuurders niet altijd met de juiste informatie belangrijke beslissingen nemen op het gebied van cyberveiligheid? Spreken bestuurders en techneuten wel dezelfde taal? Hoe kunnen ze elkaar beter vinden op een plek waar vandaan ze vooruit kunnen?
72% van alle hacks bij onderwijsinstellingen zijn gerelateerd aan menselijk gedrag. Tijd voor gedragsverandering, toch? Of is het niet zo makkelijk als het lijkt?
Waarom schreef een grote groep cyberveiligheidwetenschappers vijf jaar geleden een brandbrief aan alle onderwijsinstellingen met de titel: Cloud: bezint eer ge begint? En wat doe je als bestuurder als je op zondagmiddag een telefoontje krijgt dat je bent gehackt?
Luister nu de nieuwe aflevering van de serie Cybersturing
Het Amerikaanse ChatGPT had grote impact bij release. Nu werken TNO, het Nederlands Forensisch Instituut en SURF aan een Nederlands taalmodel; GPT-NL. Waarom dat hard nodig is en hoe we dat aanpakken vertelt Thomas van Osch, machine learning adviseur bij SURF.
In deze reeks gaan we op zoek naar antwoorden op de vragen: hoe staat Nederland ervoor, hoe ziet het eruit als het misgaat, hoe krijg je de juiste informatie, hoe motiveer je mensen en hoe maak je de juiste keuzes
voor de toekomst?
Supercomputing is onmisbaar in veel onderzoek in Nederland. Waarom eigenlijk? Wat brengt de nationale supercomputer Snellius onze wetenschappers? En waarom moeten we niet achter Big Tech aanrennen in de race naar de snelste supercomputer?