Consultancy over ict-oplossingen voor onderzoekers

Als onderzoeker kun je beschikken over onze schat aan ervaring op het gebied van ict-oplossingen voor onderzoek. We helpen je bij het ontwikkelen of verbeteren van je applicatie of bij het optimaal inrichten van je data-infrastructuur.

Twee mensen achter laptops

Waarom ict-consultancy voor onderzoek?

Bij het gebruik van onze data- en rekendiensten krijg je natuurlijk ondersteuning. We installeren de benodigde software op onze systemen, zorgen voor toegang en lossen problemen op bij het gebruik ervan. Voor meer omvangrijke uitdagingen bieden we je consultancy op projectbasis. Onze adviseurs zetten hun expertise en praktijkervaring graag in voor jouw project. Training on-demand en on-site zijn ook mogelijk.

Beschikbaar op afroep

De ontwikkelingen op het gebied van high-performance computing (HPC) gaan zeer snel. Het is voor jou niet wenselijk of effectief om alle ontwikkelingen zelf bij te houden. Je wilt je richten op je core business: onderzoek. Onze adviseurs zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ze brengen hun kennis in jouw onderzoeksproject in, waar en wanneer dat nodig is.

Expertisegebieden SURF

We bieden expertise op de volgende ict-gebieden:

  • optimaliseren van software
  • computingfaciliteiten inrichten en opzetten
  • data-infrastructuur
  • big data
  • snelle verbindingen van en naar de SURF-systemen
  • visualisatie

Optimaliseren van software voor HPC-systemen

We bieden single core optimisation (applicaties sneller maken per processorkern), parallellisatie en ondersteuning bij het schaalbaar maken van applicaties. Wij hebben diepgaande kennis van en ervaring met een groot aantal supercomputer-architecturen en programmeermodellen. Hiermee zorgen we ervoor dat jouw applicaties optimaal gebruik maken van de kracht van onze HPC-systemen. Dit heb je nodig om de sterk toegenomen performance van moderne HPC-systemen optimaal te benutten. Ook helpen we je bij het ontwikkelen van specifieke software voor jouw onderzoeksactiviteiten.

Computingfaciliteiten inrichten en opzetten

Voor het inrichten van een computingfaciliteit heb je expertise nodig in het gebruik van HPC-systemen voor computing en dataopslag. En goede kennis van mogelijke architectuuroplossingen om het gewenste niveau van performance en servicemanagement te bereiken. We hebben hier veel ervaring mee en geven je advies over de meest geschikte strategieën voor datatoegang en –verwerking. Ook kunnen we applicaties voor je porten (aanpassen aan een ander systeem) of deze opschalen in een gedistribueerde computing-infrastructuur.

Data-infrastructuur 

Onze Data Services-groep heeft jarenlange ervaring in het beheren van infrastructuren voor dataopslag voor onderzoekscommunity’s. Wij adviseren hoe je de data-explosie het hoofd kunt bieden. Onze adviseurs kennen de uitdagingen op het gebied van lange-termijnbehoud van data, inclusief de gereedschappen voor datamanagement. Ook adviseren we hoe je jouw data-infrastructuur optimaal kunt inrichten. Deze ondersteuning bieden we aan in samenwerking met ResearchData NL, waar ook 3TU.Datacentrum en DANS onderdeel van uitmaken.

Big data

Het kiezen van de juiste frameworks of tools voor analyse van big data is niet eenvoudig. Projecten kunnen beginnen met kleine hoeveelheden gegevens, maar moeten uiteindelijk vaak omgaan met onvoorziene workloads. SURF helpt je bij het nemen van de juiste beslissingen vanaf het begin van je project. We ondersteunen je ook bij het opzetten van een schaalbare en kosteneffectieve oplossing van SURF of van een commerciele cloudinfrastructuur. We beschikken over een breed scala aan expertise, van streaminganalyse tot (no)SQL-gegevensopslag, van containergebaseerde oplossingen tot serverloze architecturen en nog veel meer.

Netwerkconnectiviteit op maat

Netwerkdiensten maken vrijwel altijd deel uit van een groter project. Dat geldt ook voor consultancy over netwerkconnectiviteit. Die consultancy is aan de orde als je behoefte hebt aan een verbinding op maat. Wil je als onderzoeker een netwerkverbinding naast het reguliere internet gebruiken, dan bieden we bijvoorbeeld advies bij het opzetten van lichtpaden. We zorgen dat je de netwerkconnectiviteit krijgt die nodig is voor jouw specifieke toepassing.

Visualisatie

Bij het ontwikkelen en verbeteren van jouw visualisatiesoftware helpen onze visualisatie-experts je graag. Denk aan ondersteuning bij het ontwikkelen van grootschalige wetenschappelijke visualisaties en aan hoge-resolutievisualisaties met gebruikmaking van tiled-panel displays. Verder helpen we met visualisatie op afstand en met streaming visualisaties via een netwerk. Ook visualisatietoepassingen gebaseerd op Google Earth, Google Maps, VTK, OpenGL, etc. behoren tot de mogelijkheden.

Domeinspecifieke expertise

Onze adviseurs hebben zelf onderzoekservaring in een groot aantal disciplines. Daardoor weten wij jouw onderzoeksvraag goed te doorgronden en jouw behoefte te vertalen naar de meest geschikte ict-oplossing. Zo hebben wij een speciaal team voor de levenswetenschappen (life sciences). Dit team heeft uitgebreide ervaring met ict-ondersteuning binnen dit vakgebied, zoals op het gebied van next-generation DNA-sequencing en beeldanalyses.

Tarieven

Je betaalt niets voor ondersteuning bij onze reken- en datadiensten. Op basis van jouw behoefte definiëren we samen met jou een projectplan.

De kosten van een consultancytraject op projectbasis zijn gebaseerd op een uurtarief.

Contact

Wil je meer informatie over wat onze adviseurs voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.