SURFconext

1 account. Overal toegang. Veilig en vertrouwd.

Via de SURFconext-infrastructuur loggen studenten, docenten en onderzoekers in bij clouddiensten van verschillende aanbieders. Gewoon met hun eigen instellingsaccount, veilig en gemakkelijk. Maar ook voor je instelling wordt het leven gemakkelijker, onder andere doordat SURFconext centraal de authenticatie en autorisatie voor diensten regelt.
Accepteer cookies van derden om deze inhoud te bekijken. Klik hier om dit te doen.

Bekijk in deze animatie hoe SURFconext je instelling helpt om gebruikers eenvoudig en veilig toegang te geven tot clouddiensten van verschillende aanbieders.

Eén keer inloggen, overal toegang

Je gebruikers hebben met slechts één keer inloggen met hun instellingsaccount veilig toegang  tot de diensten die je beschikbaar stelt. Ontdek hoe instellingen SURFconext succesvol inzetten in de praktijk.

Kies uit meer dan 170 clouddiensten

Je kunt kiezen uit meer dan 170 clouddiensten die aan SURFconext gekoppeld zijn. Kies de diensten die het meest aansluiten bij de wensen van je gebruikers.

SURFconext: voor campusbrede én voor persoonlijke diensten

SURFconext ontsluit clouddiensten. Clouddiensten die de hele instelling gebruikt, zoals mail of een roosterapplicatie, maar ook heel specifieke diensten waar maar een klein aantal onderzoekers of docenten gebruik van maakt. Beide typen diensten zijn belangrijk voor je gebruikers, maar vereisen een andere aanpak om hun veilig en makkelijk toegang te geven. SURFconext ondersteunt beide typen diensten. Met SURFconext heb je als instelling dus de regie over toegang tot de beschikbare clouddiensten

Voordelen voor je gebruikers

 • Veilig en gemakkelijk toegang tot clouddiensten met het account van de instelling, dus geen aparte gebruikersaccounts meer voor afzonderlijke diensten (single sign-on)
 • Bescherming van de privacy doordat een minimaal aantal persoonlijke gegevens wordt doorgegeven aan de aanbieder van de dienst
 • Altijd inzicht met welke diensten de gegevens van de gebruiker gedeeld zijn
 • Toegang tot diensten uit de internationale onderwijs- en onderzoekgemeenschap

Voordelen voor de instellingen

 • Veilig en gecontroleerd gebruik van cloudoplossingen voor je gebruikers
 • Eenvoudig toegankelijk maken van eigen diensten voor gebruikers van andere instellingen, nationaal en internationaal
 • Steeds nieuwe innovaties, voor en door instellingen
 • Duidelijk inzicht in afspraken met dienstaanbieders

Voordelen voor dienstaanbieders

 • Eenvoudig toegang tot de wereldwijde onderwijs- en onderzoeksector
 • Zekerheid dat de gebruikersaccounts echt zijn (gebruiker is wie hij zegt dat hij is)
 • Authenticatie van gebruikers is ‘uitbesteed’; aanbieder hoeft geen wachtwoorden meer op te slaan of daar ondersteuning voor te bieden aan eindgebruikers
 • Ondersteuning en expertise van SURFnet

Doorontwikkeling SURFconext

Het SURFconext-team werkt samen met instellingen en dienstaanbieders continu aan de doorontwikkeling van SURFconext. Zo is in 2015 SURFconext Sterke Authenticatie geïntroduceerd. Deze dienst heet inmiddels SURFsecureID. Met een extra authenticatiemiddel als sms, tiqr (smartphone-app) of Yubikey (hardware token) wordt de toegang tot diensten beter beveiligd. In 2016 introduceerden we SURFconext Autorisatieregels: als instelling kun je daarmee via SURFconext Dashboard bepaalde groepen toegang geven tot diensten, of juist uitsluiten.

Ook bieden we oplossingen voor andere manieren van online samenwerken; zo onderzoeken we de mogelijkheden voor gasttoegang, voor externe onderzoekers of voorinschrijvers. Bekijk de Roadmap SURFconext.

Meer informatie

Deze dienst zit in het kernpakket van SURFnet.

Laatste wijziging op 21 feb 2019