Wat is SURFconext?

1 account. Overal toegang. Veilig en vertrouwd.

Je studenten, docenten en onderzoekers gebruiken steeds meer clouddiensten. Je wilt dat ze makkelijk, maar ook veilig toegang hebben tot die diensten. Daar helpt de SURFconext-infrastructuur bij. Die regelt authenticatie en autorisatie grotendeels centraal, zodat je gebruikers veilig met hun instellingsaccount kunnen inloggen op alle diensten.

Eén koppeling met verschillende aanbieders

Instellingen maken steeds vaker koppelingen met clouddiensten van verschillende aanbieders. SURFconext neemt je instelling werk uit handen: er is slechts 1 koppeling nodig met SURFconext, in plaats van een aparte koppeling per dienst. Authenticatie, autorisatie, groepsbeheer en afspraken over privacy en beveiliging worden deels centraal door SURFconext geregeld.

Eenvoudig toegang tot clouddiensten

Toegang met instellingsaccount

Met SURFconext hebben je gebruikers eenvoudig toegang tot diensten van verschillende aanbieders. Gebruikers loggen in met hun instellingsaccount en hebben via single sign-on veilig toegang tot de diensten die je beschikbaar stelt. Dit biedt nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, binnen instellingen en over instellingsgrenzen en zelfs over landsgrenzen heen.

Campusbrede én persoonlijke diensten

Binnen instellingen wordt op verschillende manieren gebruikgemaakt van clouddiensten. Campusbrede diensten, zoals e-mail of een digitale leeromgeving, moeten voor iedere gebruiker toegankelijk zijn. Maar juist ook meer persoonlijke diensten kunnen worden ontsloten via SURFconext. Dit zijn diensten waar vaak slechts een kleine groep mensen gebruik van maakt, zoals een onderzoeksteam of een docent met een groep studenten.

Kies uit meer dan 170 clouddiensten

Je instelling kan kiezen uit meer dan 170 clouddiensten die op SURFconext aangesloten zijn. Dit zijn diensten op het gebied van online samenwerking, storage, video en onderzoek, en meer. Voorbeelden zijn Google Apps, N@tschool en Kluwer Navigator. Welke diensten sluiten het meest aan bij de wensen van je gebruikers? Maak een selectie van diensten en stel deze beschikbaar aan je studenten, docenten en onderzoekers. Voor vragen over het beschikbaar stellen van clouddiensten via SURFconext neem je contact op met info@surfconext.nl.

Integratie interne en externe online diensten

Steeds vaker wordt SURFconext ook gebruikt voor toegang tot interne ICT-systemen. Instellingen kunnen zo met SURFconext hun externe en interne online diensten integreren en deze aan de gebruikers beschikbaar stellen. In totaal zijn ruim 450 diensten van zowel instellingen als commerciële aanbieders gekoppeld aan SURFconext.

Aanvullende functionaliteiten

Extra veilige toegang tot clouddiensten met sterke authenticatie

Met SURFsecureID, dat naadloos met SURFconext werkt, kan je instelling de toegang tot bepaalde op SURFconext aangesloten clouddiensten beter beveiligen, door een tweede authenticatiemethode toe te passen. Dit kan vooral handig zijn voor clouddiensten met meer gevoelige data. SURfsecureID kun je ook inzetten voor diensten die niet zijn aangesloten op SURFconext.

Toegang tot diensten in de hand houden

Met SURFconext Autorisatieregels kunnen instellingen zelf bepalen of iedereen, of juist alleen een bepaalde groep gebruikers toegang krijgt tot een op SURFconext aangesloten dienst. 

Centraal beheer van samenwerkingsgroepen

Gebruikers kunnen met SURFconext Teams eenvoudig een samenwerkingsgroep opzetten met gebruikers van verschillende instellingen. Het beheer van groepen en de toegang tot content en functionaliteiten wordt centraal beheerd. De groepen kunnen hergebruikt worden bij bepaalde diensten die op SURFconext zijn aangesloten.

Contractuele afspraken

Met alle dienstaanbieders die diensten op SURFconext aanbieden, worden door SURF afspraken gemaakt. SURFmarket zorgt met de bemiddelingsovereenkomsten voor goede contractuele afspraken op het gebied van licenties en privacy tussen de instellingen en de dienstenaanbieders op basis van het Juridisch Normenkader (Cloud)diensten. Met dienstaanbieders die zelf al licentieafspraken hebben gemaakt met instellingen, wordt een aansluitovereenkomst afgesloten. Als je als instelling zelf een dienst aanbiedt via SURFconext dan moet je je houden aan de SURFconext privacy policy. Dus op verschillende manieren nemen we je werk uit handen.

Tarieven

De dienst SURFconext valt onder de vaste aansluitvergoeding van SURFnet. De SURFconext-functionaliteit voor sterke authenticatie bieden we aan tegen een aanvullend tarief.

Meer informatie

Laatste wijziging op 20 jan 2019