SURFlichtpaden

Zet netwerkverbindingen naar je eigen hand

Behoefte aan een supersnelle, zeer betrouwbare verbinding naar bijvoorbeeld een andere instelling, een datacentrum of dienstaanbieder? Met SURFlichtpaden creëer je een exclusieve, directe verbinding buiten het publieke internet om. Lichtpaden bieden extra veiligheid, betrouwbaarheid én hoge, gegarandeerde capaciteit.

Ontdek SURFlichtpaden in vogelvlucht in onderstaande video. Mogelijk moet je cookies van derden (= YouTube) accepteren om de animatie te kunnen zien.

Accept third party cookies to view this content.

 

Wanneer gebruik je een lichtpad?

De dienst SURFinternet biedt hoogwaardige en snelle toegang tot het internet, geoptimaliseerd voor onderwijs en onderzoek. Maar er zijn gevallen waarin je nog hogere eisten stelt aan de continuïteit, exclusiviteit en capaciteit van de verbinding. SURFlichtpaden biedt dan een oplossing in de vorm van lichtpaden: directe verbindingen tussen 2 punten, buiten het publieke internet om. Bijvoorbeeld bij:

  • het ontsluiten van datacentra en dienstaanbieders
  • het transporteren van privacygevoelige gegevens, bijvoorbeeld in de zorg
  • het versturen van grote hoeveelheden onderzoeksdata naar nationale en internationale bestemmingen

SURFlichtpaden in de praktijk

Hoe ziet SURFlichtpaden er in de praktijk uit? Bekijk de praktijkvoorbeelden.

Aansluitmogelijkheden

Om de continuïteit van de verbinding te waarborgen, biedt SURF protected en redundante varianten van lichtpaden. Op deze manier wordt het lichtpad beschermd tegen fiberbreuken en uitval van apparatuur.

Bij het aansluiten van zowel protected, als redundante lichtpaden kun je kiezen tussen een Multi Service Port (MSP) en een Single Service Port (SSP). Op een SSP kun je 1 lichtpad aansluiten en op een MSP kun je tot 10 lichtpaden opzetten. Gebruik je minder lichtpaden, dan blijft de overige capaciteit flexibel inzetbaar.

Tarieven 2019

Bekijk de tarieven van SURFlichtpaden voor 2019

Advies op maat

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw instelling? Geen enkele situatie is hetzelfde, en daarom geven wij advies op maat. Neem hiervoor contact op met de adviseur van je instelling of SURFnet Klantsupport. De instellingscontactpersoon van een op SURFnet aangesloten instelling kan een lichtpad ook online aanvragen via het SURFdashboard.

Deze dienst zit in het kernpakket van SURF-diensten.

Laatste wijziging op 19 feb 2019