SURFwireless

SURFwireless - Wifi-as-a-Service, betrouwbaar en van hoge kwaliteit

Je gebruikers willen een snel wifi-netwerk dat altijd en overal beschikbaar is. Zo’n netwerk aanschaffen, bouwen en onderhouden vraagt veel tijd en kennis. SURFwireless biedt Wifi-as-a-Service. Daarmee beschik je over een betrouwbaar wifi-netwerk van hoge kwaliteit. Je betaalt per access point, per maand.

Uitdagingen van een goed wifi-netwerk 

Bekijk in virtual realty de uitdagingen van een goed wifinetwerk

  • Dowload de SURFnet VR-app voor Android of iOS
  • Bekijk de VR-video via Youtube (alleen met Chrome of Firefox)

Wifi altijd en overal beschikbaar

Studenten, medewerkers en bezoekers van je instelling verwachten een wifi-netwerk dat altijd werkt, overal beschikbaar is en een hoge snelheid biedt. En ze vinden dat net zo vanzelfsprekend als gas, water en licht. Het bieden van zo’n netwerk wordt echter steeds complexer: het wifi-netwerk moet aansluiten bij steeds meer verschillende soorten mobiele apparaten en gebruikers verwachten dat de nieuwste draadloze mogelijkheden beschikbaar zijn (zoals 802.11ac.). Ook ontstaat de vraag naar innovatieve functies zoals locatiebepaling via het wifi-netwerk.

SURFwireless: Wifi-as-a-Service 

Met SURFwireless beschik je over Wifi-as-a-Service. De inkoop, het actueel houden van expertise, het onderhoud, de monitoring en zelfs de aanbesteding van je wifi-netwerk neemt SURFnet je uit handen. Instellingen, SURFnet en zijn leveranciers vormen een sterke keten in het aanbieden van deze dienst. SURFnet biedt regie op de keten: van het vaste SURFnet-netwerk, via het lokale netwerk van de instellingen naar de wifi-accesspoints op de campus. 

Als instelling blijf je nauw betrokken bij het wifi-netwerk, voor het plaatsen van de access points, de eerstelijnssupport en voor het aanbieden van het LAN. Met SURFwireless blijft het mogelijk om per locatie wifi-behoeften op maat in te richten (denk aan aparte netwerken voor onderzoeksapparatuur of filteropties voor bijvoorbeeld financiële systemen). 

Samenwerking met partners biedt flexibiliteit   

SURFnet werkt nauw samen met Wentzo (leverancier van draadloze totaaloplossingen) voor het ontwikkelen en onderhouden van SURFwireless. Samen met Wentzo kunnen nieuwe functies, waar nodig, snel worden toegevoegd en kunnen specifieke wensen en eisen van instellingen daarin worden meegenomen.

SURFwireless maakt gebruik van de access points en de managementomgeving van Aerohive. SURFwireless maakt geen gebruik van controllers bij de instellingen maar de access points worden aangestuurd vanuit de centrale, door SURFnet gemanagede, datacenters. Je hebt er bijna geen omkijken meer naar en je gebruikers beschikken altijd over een snel en betrouwbaar draadloos netwerk. 

Abonneren op SURFwireless: per access point, per maand

Voor SURFwireless betaalt je instelling 33 euro per access point per maand. Daarbij inbegrepen zijn de kosten van hardware(vervangingen), personeel, licenties, aanbesteding, 24x7 onderhoud, enzovoort. Dat maakt de totale kosten van het wifi-netwerk beter voorspelbaar en je hoeft geen grote investeringen ineens te doen.

SURFwireless is beschikbaar voor alle op SURFnet aangesloten instellingen. Na contact met je accountadviseur volgen een schriftelijke inventarisatie en een gesprek met 1 of meerdere specialisten van SURFnet over je specifieke wensen en over de omgeving. Op basis daarvan bepalen we of en wanneer SURFwireless geleverd kan worden. 

SURFwireless neem je af per geheel gebouw (locatie), zodat gebruikers geen problemen met roaming ondervinden. Een instelling met meerdere gebouwen kan er dus voor kiezen om SURFwireless gefaseerd in te voeren. Bijvoorbeeld om eerst ervaring te kunnen opdoen met SURFwireless, of te wachten tot het wifi-netwerk in een gebouw is afgeschreven. 

Eerste locaties met SURFwireless live

In 2016 zijn we gestart met de uitrol van SURFwireless op de eerste locaties, waaronder ROC Rijn IJssel.

Meer informatie