NetherLight

Open netwerkexchange voor EVPN

NetherLight is een cruciaal knooppunt (Global eXchange Point, GXP) voor internetverkeer tussen onderwijs- en onderzoeksnetwerken. Het is een open netwerkexchange dat onderwijs- en onderzoekscommunities (in binnen- en buitenland) aan elkaar verbindt en aan de diensten van vele cloudaanbieders ten behoeve van het Nederlandse onderwijs en onderzoek.
Man met ipad met beeld van conferencecall op de achtergrond

Voordelen

Hogesnelheidsverbindingen voor onderzoek

Zet NetherLight in voor hogesnelheidsverbindingen in binnen- en buitenland voor onderzoeksdoeleinden, waaronder trans-Atlantische 100 en 400 Gbit/s lichtpadconnectiviteit.  800 Gbit/s komt beschikbaar in 2024.

Innovatie

NetherLight maakt gebruik van de nieuwste technologie en loopt daarin voorop in de wereld. Dit heeft grote voordelen voor de op SURF aangesloten instellingen.

Uitstekende internationale connectiviteit

Snelle internationale verbindingen naar onder andere Korea, Taiwan, Zuid-Afrika, Oman, de VS en Canada en naar vele steden binnen Europa. Vele NREN wisselen verkeer met elkaar uit via NetherLight.

Betrouwbare connectiviteit via EVPN

We hebben met NetherLight veel ervaring met het delen van big data met andere partijen via EVPN. 

Toegang tot de diensten van cloudaanbieders

Alle op het SURF-netwerk aangesloten onderwijs- en onderzoeksinstellingen kunnen EVPN-verbindingen opzetten naar dienstaanbieders van onder andere computing, storage en telefonie.

Heb je een vraag over NetherLight? Neem contact op.

Karin Wessel

Karin Wessel

Telefoonnummer

Wat is NetherLight?

NetherLight is een cruciaal knooppunt voor internationaal internetverkeer tussen onderwijs- en onderzoeksnetwerken.

Voor wie is NetherLight geschikt?

NetherLight wordt door SURF geëxploiteerd. Het is een open netwerkexchange waaraan iedere partij mag deelnemen en onbeperkt mag koppelen met andere deelnemende partijen. NetherLight is er voor:

De (internationale) onderwijs- en onderzoekscommunity

Verbind met andere (onderzoeks)netwerken wereldwijd. Als jouw organisatie een Multi Service Port (MSP) heeft, zet je met de beschikbare bandbreedte op die MSP eenvoudig een verbinding op naar partijen op NetherLight.

Aanbieders van diensten als IaaS en storage

Via 1 aansluiting op NetherLight ben je als cloudaanbieder verbonden met verschillende netwerken, waaronder het SURF-netwerk voor onderwijs en onderzoek.

Meer over NetherLight

Bekijk hier verdiepende informatie over NetherLight, hoe aan te sluiten op NetherLight, deelnemers NetherLight, onderzoek met NetherLight en over 100 en 400 Gbit/s-verbinding.Meer over NetherLight