edusources: landelijk platform met groot aanbod van digitale leermaterialen

edusources is het platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlandse onderwijs. Met edusources hebben docenten, bibliotheekmedewerkers en studenten op 1 plek toegang tot een divers aanbod van digitale leermaterialen. Leermaterialen worden opgeslagen en beschikbaar gesteld binnen een veilig en betrouwbaar platform van SURF.

Studenten in gesprek

Over edusources

Met edusources kunnen docenten en studenten gemakkelijk digitale leermaterialen vinden en hergebruiken voor hun onderwijs of studie. edusources is hét platform voor digitale (open) leermaterialen voor het Nederlands onderwijs.

Wat is edusources?

Met edusources maken instellingen digitale leermaterialen beschikbaar voor het onderwijs, zoals kennisclips, PowerPoint-presentaties, pdf’s, online e-modules en oefentoetsen. Zo ontstaat er een actuele collectie waarvan de kwaliteit steeds beter wordt. Ideaal voor docenten die op zoek zijn naar inhoudelijke vernieuwing of nieuwe werkvormen om de kwaliteit van leermaterialen te verbeteren.

Leermaterialen vrij te gebruiken

Op het platform edusources staat een gevarieerd aanbod van verschillende collecties van (open) leermaterialen van onderwijsinstellingen. edusources faciliteert het gemakkelijk uitwisselen van deze leermaterialen voor vakdocenten. Met een Creative Commons-licentie geeft de maker toestemming om het materiaal vrij te delen en te gebruiken in het onderwijs. De materialen kunnen geheel open of alleen binnen de instelling of vakcommunity gedeeld worden. Docenten en studenten kiezen precies die leermaterialen die zij nodig hebben voor hun onderwijs of studie.

Snel zoeken

Docenten en studenten kunnen in collecties zoeken naar leermaterialen die passen bij hun vakgebied. Met een duidelijke zoekterm en direct al een filter op opleidingsniveau (mbo, hbo, wo) komen de eerste resultaten op edusources.nl naar boven. Ook kunnen zoekopdrachten verder gespecificeerd worden door nog meer filters toe te passen.

edusources in het kort

Infographic edusources

De infographic vat in één oogopslag samen hoe edusources werkt.

Download de infographic

Functionaliteiten van edusources

Voor instellingen:

 • Materialen en collecties beschikbaar stellen
  In samenspraak met de instellingsbibliotheek eigen digitale leermaterialen beschikbaar maken en delen met collega’s en/of andere instellingen.
 • Metadata invoeren voor vindbaarheid
  Binnen het platform leermaterialen met de juiste metadata invoeren.

Voor vakcommunity’s:

 • Open en semi-open beschikbaar stellen
  Mogelijkheid om open en semi-open leermateriaal van opleidingen en materialen vanuit samenwerkingsverbanden te publiceren.
 • Leermaterialen etaleren door het publiceren van collecties
  Vakcommunity’s hebbben een ‘eigen’ pagina waarop zij hun materiaal uitlichten en de verschillende collecties presenteren.

Voor docenten en studenten:

 • Vrij te zoeken en gebruiken 
  Docenten en studenten vinden op het platform verschillende collecties van Nederlands- en Engelstalig leermateriaal. De zoekopdracht kan verfijnd worden met filters, zoals onderwijsniveau, type leermateriaal of onderwijsinstelling.
 • Inspiratie op een specifiek vakgebied
  Op thema’s of in collecties van onderwijscommunity’s zoeken die bij een specifiek vakgebied passen, en kunnen dit delen via social media of een direct link.
 • Op kwaliteit beoordeeld
  Waardering door anderen is zichtbaar. Gebruikers helpen mee om de kwaliteit van het materiaal te beoordelen door te liken of een sterren-rating te geven.

Tarieven 2021

2 licentiemodellen

edusources is een additionele dienst van SURF en kent 2 licentiemodellen: een campuslicentie en een licentie voor samenwerkingsverbanden. Deze laatste is onder andere geschikt voor vakcommunity’s.

Campuslicentie

Samenwerkingslicentie

Hele organisatie kan materiaal uploaden

Beperkte groep kan materiaal uploaden

Authenticatie via SURFconext & eduID

Authenticatie via SURFconext Teams & eduID

Onbeperkt aantal collecties uploaden

1 collectie uploaden

Licentie voor instelling & vakcommunity

Licentie voor vakcommunity

Tarief samenwerkingslicentie

Het tarief voor de samenwerkingslicentie bedraagt 543 euro per maand, exclusief btw.

Tarief campuslicentie

Het tarief voor de campuslicentie hangt af van het aantal studenten van je instelling.

Aantal studenten

Licentiekosten per maand, exclusief btw

0 tot 1.000

543 euro

1.001 tot 5.000

767 euro

5.001 tot 15.000

1.267 euro

15.001 tot 100.000

1.533 euro

Let op: als je instelling SURFsharekit al afneemt, krijg je korting op de licentie voor edusources. De hoogte van deze korting is afhankelijk van het aantal studenten van je instelling. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Interesse in edusources?

Wil jouw instelling of vakcommunity aansluiten op edusources? Je SURF instellingscontactpersoon (ICP) of bevoegde verantwoordelijke van de instelling (BVI) kan via het SURFdashboard SURF-diensten aanvragen. De ICP of BVI kan in het SURFdashboard ook de kosten zien en de benodigde contracten ondertekenen. Weet je niet wie dit zijn? Of wil je meer informatie over een licentie of het gebruik van edusources? Neem contact op met het edusources-team via info@edusources.nl.

Wil je hulp bij het opstarten met leermaterialen?

SURF biedt diverse stappenplannen voor medewerkers van mbo-, hbo- of wo-instellingen die willen starten met het delen van open leermaterialen. 

Binnenkort volgt een stappenplan voor vakcommunity’s gecombineerd met een online leergang waarin startende vakcommunity’s onder begeleiding gestructureerd door de stappen begeleid worden. Als vakcommunity kom je met hulp van coaches tot een eigen actieplan.