IoTroam

Hoe sluit je IoT devices gemakkelijk op wifi aan? En kan eduroam hierbij gebruikt worden? In dit project zoeken we dit verder uit.

Internet of things

Connectiviteit

De afgelopen jaren is er een grote opkomst van het IoT. Denk aan bewegingssensoren, luchtkwaliteitssensoren, smart watches, augmented-realitybrillen of koffieautomaten. Deze IoT-apparaten hebben vaak een internettoegang via wifi nodig om te functioneren. Vaak ligt bij deze apparaten de prioriteit niet op wifi-connectiviteit en zijn de mogelijkheden om met eduroam te verbinden beperkt. Dit maakt het arbeidsintensief voor instellingen om deze apparaten op de campus aan te sluiten en tegelijk de eis voor herleidbaarheid te handhaven. 

Proof-of-concept

Er zijn wel oplossingen in de markt om IoT veilig op een bedrijfsnetwerk aan te sluiten, maar deze zijn vendorspecifiek en gepatenteerd. Wij ontwikkelen een centraal platform waar de gebruikers van instellingen hun apparaten makkelijk kunnen registreren en die data onderhouden. Op die manier is er toch een uniforme en veilige toegang op campussen voor IoT-apparatuur met het gebruiksgemak en de roamings-mogelijkheid zoals we kennen van eduroam. Dit zorgt er verder voor dat er een centrale database met MAC-adressen en shared keys ontstaat, waarmee instellingen het mogelijk maken toegang te verlenen voor IoT-apparatuur. Op dit moment ontwikkelen we een proof-of concept. We komen graag in contact met instellingen die met ons mee willen denken en de dienst verder helpen ontwikkelen.