Landelijk platform met groot aanbod van digitale leermaterialen

SURF werkt aan een landelijk platform waarin je als docent of student open leermaterialen kunt delen en zoeken. Op 1 plek vind je daar een groot en gevarieerd aanbod van digitale leermaterialen. Achter de schermen zorgen de repositorydienst SURFsharekit en de zoekmachine Edurep voor het publiceren en makkelijk doorzoekbaar maken van de materialen.

Studenten in bibliotheek achter computer

Lancering dienst edusources

Vanaf begin 2021 kunnen leermaterialen ontsloten worden via edusources, het landelijk platform voor digitale leermaterialen. Met edusources biedt SURF een divers aanbod van digitale leermaterialen op 1 plek, waarbij docenten en studenten hun materiaal of zelfs hele collecties kunnen delen en zij andermans leermaterialen beter kunnen vinden.

Gevarieerde aanbod op 1 plek

We ontwikkelen een zoekportaal met een divers en gevarieerd aanbod van digitale leermaterialen, zoals kennisclips, PowerPoint-presentaties, pdf’s, online e-modules en oefentoetsen. Ideaal voor docenten die op zoek zijn naar inhoudelijke vernieuwing of nieuwe werkvormen om de kwaliteit van leermaterialen te verbeteren.

Leermaterialen vrij te gebruiken

In het zoekportaal staan verschillende collecties van leermaterialen die hogeronderwijsinstellingen samen met SURF beschikbaar maken. Dit zijn open leermaterialen voorzien van Creative Commons-licenties, waarmee de maker toestemming geeft om het materiaal vrij te delen en gebruiken in je eigen onderwijs. Docenten en studenten kiezen precies die leermaterialen die zij nodig hebben voor hun onderwijs of studie. Andere docenten en studenten hebben de materialen al gewaardeerd, zodat de kwaliteit en bruikbaarheid snel ingeschat kan worden.

Supersnel zoeken met filters en recente zoekopdrachten

Met een duidelijke zoekterm en direct al een filter op opleidingsniveau (mbo, hbo, wo) komen de eerste resultaten naar boven. Ook kunnen zoekopdrachten verder gespecificeerd worden door nog meer filters toe te passen. En via zoektags zien gebruikers recente en populaire zoekopdrachten van andere gebruikers.

Zoekportaal in het kort

  • Vrij te zoeken en gebruiken  Verfijn de zoekopdracht met filters, zoals onderwijsniveau, type leermateriaal of onderwijsinstelling. Deze persoonlijke filterselecties kun je ook opslaan.
  • Op kwaliteit beoordeeld Waardering door anderen is zichtbaar. Gebruikers helpen mee om de kwaliteit van het materiaal te beoordelen door via de klap-button te applaudiseren of een sterren-rating te geven.
  • Inspiratie op jouw vakgebied Zoek op thema’s of in collecties van onderwijscommunity’s die bij jouw vakgebied passen. Mooi materiaal kun je bundelen in persoonlijke verzamelingen en delen via social media of een direct link.  

 

Achter de schermen: inzet van SURFsharekit en Edurep

Om leermaterialen te delen via het zoekportaal moeten docenten eerst hun leermaterialen uploaden in de repositorydienst SURFsharekit. Instellingsbibliotheken bieden ondersteuning om de leermaterialen te controleren op auteursrechten en de juiste metadata mee te geven. Edurep, de Nederlandse zoekmachine voor digitale leermaterialen, verzamelt de metadata van de bestanden en maakt ze doorzoekbaar. Na publicatie worden de leermaterialen in het zoekportaal getoond en zijn ze makkelijk vindbaar.

Doe mee aan de pilot Zoekportaal voor open leermaterialen

We zoeken instellingen die stappen willen zetten om collecties van open leermaterialen online beschikbaar te maken. Wil je dit uitproberen in je eigen onderwijspraktijk en bijdragen aan de ontwikkeling van het zoekportaal? Meld je dan aan voor de SURF pilot Zoekportaal voor open leermaterialen!

Lees meer over de pilot en de voorwaarden